Избрани Новини

Три дни след джаза в Банско идва Горан Брегович

Три дни след края на феста - в събота, в Банско идва и Горан Брегович за своя самостоятелен концерт

Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, доказа приключилото снощи 17-о поредно издание. За седмица зимният ни курорт живя под звуците на изключително стойностна музика и класни световни изпълнители.

Първата вечер на сцената се качи Камелия Тодорова, която възпламени публиката и даде силно начало, така че всички след нея нямаше как да отстъпят от високо вдигнатата летва.

Йорданка Христова излезе с оркестър “София”, който отбеляза на сцената в Банско 50-годишнината от създаването си. Българският Франк Синатра - Васил Петров, за поредна година изправи на крака хилядите свои почитатели. Не издържа на емоциите и световноизвестният цигулар Веско Ешкенази, който уж беше само гост, но се качи на сцената и се включи импровизирано в програмата с обработки на “Седнало е джоре дос”, “Дилмано, дилберо” и други български народни песни.

Стефка Оникян пя навръх рождения си ден заедно със свои ученици от Музикалната академия и доказа, че за моженето и таланта няма възраст.

Неизменно от първото издание на феста досега в Банско идва царят на буги-вуги пианото Аксел Цвингербергер, който заедно с младия си колега от Япония Кейто Сайто буквално прегря публиката в третата вечер. Изпълнители от Италия, Германия, Великобритания, Полша, Франция поднасяха смесица от класически джаз до блус, фънк, соул, латино ритми и госпъл.

Американката от нигерийски произход Ийока се превърна в сензацията на четвъртата вечер. Тя е определяна като новата Шаде, а заедно със своя бенд вдигна на крака публиката. Традиционно африканска музика, в комбинация с поп, блус и модерно звучене остави без дъх феновете на джаза.

Стахотно шоу направи и Елена Колева със съпруга си Пламен Карадонев зад пианото, Димитър Карамфилов (контрабас) и Христо Йоцов (барабани и перкусии), обобщава "24 часа". Близо 30 000 меломани са посетили общо шестте вечери на феста. Сред най-запалените любители на сериозната музика бяха президентът Петър Стоянов със съпругата си, ексминистър Милен Велчев с жена си, банкерката Цветелина Бориславова и други бизнесмени и политици.

Три дни след края на феста - в събота, в Банско идва и Горан Брегович за своя самостоятелен концерт, по покана на собственика на една от най-известните механи в курорта.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)