Избрани Новини

„Син език” пламна в Руенския балкан

Фермери плашат да извадят болните стада на магистралата

Опасната болест „Син език” пламна в Руенско и покоси стадата на местните фермери. Никой не знае колко точно са заболелите животни. Местните хора са в паника и не знаят как да се спасят от напастта.

Те твърдят, че ветеринарните власти умишлено крият заразата. Това обаче не помага , а усложнява още повече положението. Фермерите настояват държавата да се намеси незабавно и да вземе спешни мерки за ограничаване разпространението на опасната болест. „Синият език” е смъртоносен за животните. Едва 10-20% преживяват след лечение, но дори и оздравелите не са годни за разплод, казват фермерите. Едно от най-сериозно засегнатите села в руенско е с. Рупча. Там има стотици заразени овце. Само в една от частните ферми, която има 350 овце, половината вече са болни. Подобно е положението и в другите села в Руенско. Всеки ден екипи на екарисажа обикалят по селата да прибират труповете на мъртвите животни. Понякога закъсняват, защото служителите не смогват да съберат всички, а и екарисажът трудно се справя.
„Даваме големи пари за лекарства, но не можем сами да се справим. Трябва държавата и ветеринарите да ни помогнат. Аз съм дал само този месец близо 1000 лева, но ефект няма. Животните продължават да умират,а здравите,макар и отделени също се разболяват”, жалва се местен фермер.
Стопаните в руенско заплашват, че ако в близките дни не получат помощ от държавата, ще извадят стадата на магистрала „Тракия”.
„Излизаме барабар с болните животни, а умрелите ще разхвърляме на пътя от Бургас до Айтос”. Да видим тогава какво ще правят и дали ще продължават да говорят, че нямало никакъв „син език”, заканват се пострадалите животновъди.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов