Избрани Новини

Токът е поскъпнал двойно на очакваното

Новините

15-08-2014, 06:56

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Повишението може да е още по-голямо през зимата

Увеличението на цената на тока от 1 юли се оказа почти двойно спрямо обещаното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това показват сметките за електроенергия в София за юли, които потребителите получават сега. Вместо с обещаните до 2,78%, електроенергията е поскъпнала до 4,56% заради две нови такси.

Повишението може да е още по-голямо през зимата, тъй като таксата се вдига при по-голямо потребление.
При средно потребление от 211 киловатчаса на домакинство, от които 142 киловатчаса по дневна тарифа, сметката през юни е била 32,50 лв. с ДДС. С увеличението на тока и добавянето на двете нови такси от юли тя набъбва до 33,98 лева с ДДС.

Причината за изненадващото по-голямо увеличение е решение на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от 1 юни. С него компанията определя, че и битовите потребители трябва да плащат за балансиране на енергийната система, а не само големите индустриални потребители. Решението влиза в сила от 1 юли. Таксата се определя от ЕСО и е различна всеки месец, като се вдига при по-голямо потребление. Събраните пари отиват в ЕСО. Според ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” разходите за балансиране и досега са били в цената на тока, но са били много по-малки.

Новите такси са изведени в отделни редове в сметките на битовите потребители - за балансиране на снабдяването и за балансиране на разпределението. Досега такива такси плащаха само големите индустриални предприятия, които поръчват точно определени количества ток всеки ден с почасов график. Според експерти разходи за балансиране по принцип трябва да плащат само потребителите, които купуват енергия от свободния пазар, т.е. само индустрията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов