Избрани Новини

Шефът на тотото подслушван заради хакерите

Адвокатите се оплакаха, че през последните дни тотото водело целенасочена кампания срещу младежите

Изпълнителният директор на тотото е дал съгласие той и екипът му да бъдат подслушвани повече от месец, за да може да бъдат разкрити хакерите, които опитаха да вземат с измама 5 026 320 лв.

19-годишните братовчеди Продан и Николай Маринови от Варна опитаха да приберат джакпота, изтеглен в 51-ия тираж на 26 юни.

Подслушвателните устройства били включени с надежда, че Продан ще се издаде при разговорите си с хората от тотализатора. Курсантът от Военноморското училище се обаждал, за да се интересува кога да си вземе печалбата.

Изпълнителен директор на тотализатора е Белчо Иванов. Името му обаче не бе споменато директно в зала 1 на Съдебната палата, съобщава "24 часа". Там вчера Софийският апелативен съд гледа дело по молбата на младежите да бъдат освободени. В 10 ч Продан и Николай бяха докарани при засилени мерки за сигурност. В съда отново дойдоха бащите им.

“Моля да ме пуснете, за да продължа образованието си във Висшето военноморско училище във Варна”, каза Николай Маринов. За по-лека мярка за неотклонение помоли и братовчед му.

През есента Продан трябва да е втори курс, а Николай - първи.

Магистратите обаче ги оставиха зад решетките. Според тях има достатъчно доказателства да се направи предположение, че курсантите са искали да измамят тотализатора, и то със сума, която е “безпрецедентно голяма”.

Младежите са се подготвяли за пробива в сървъра много преди 26 юни, когато бе теглен джакпотът.

Не е изключено двамата да са имали и съучастници, които още не са установени, посочиха съдиите вчера.

Те отбелязаха, че до момента разследващите не са изяснили как младежите са се добрали до паролата и потребителското име на служител на тотализатора. През тях Николай влязъл в сървъра с фишовете.

Пробивът е през потребителското име на Виктор Стефанов, шеф на дирекция “Интеграция” във фирмата “Декарт”. Тя пое модернизацията на тотото през януари 2012 г. и от година и половина е изградила нова система на защита. Стефанов имал достъп до главната парола. На разпитите той отрекъл да е давал данните си на когото и да било.

Фишовете с числата се въвеждали на три места. Преди тегленето на всеки тираж те били архивирали на два диска. Единият се заключвал в трезора на тотото, а другият - в кабинета на шефа на тотализатора. След тегленето на тиража се сравнявали данните в сървъра и в дисковете.
Служителите на тотото разбрали, че има пробив в състемата на 4-ата минута.

Хакерите проникнали в сървъра между 19,33 и 19,42 ч, когато системата посочила, че има печеливш фиш. Официално било обявено, че има спечелил от Варна, но за заблуда.

Междувременно служителите на тотото сравнили фишовете в системата и в дисковете. Така открили, че при един има разминаване в числата.
На 30 юни в централата на тотото се появил Продан. Той носел парченце от скъсан фиш без числа, но със сериен номер. Продан обяснил, че при тегленето на тиража бил с приятел, който му поискал половината от парите. Двамата се скарали и скъсали фиша. На разпита в полицията не казал името на приятеля, отказал да дава обяснения. Продан написал молба, а служителите на тотализатора му преснимали личната карта.

Справка от мобилните оператори показала, че същия ден в София е бил и братовчед му Николай. Той не влязъл в сградата, а го изчакал отвън. Двамата отпътували за Варна. Продан посетил още веднъж тотализатора - на 1 август. Тогава настоял да му изплатят парите и помолил да не се разгласява, че е взел печалбата.
От тотализатора подали сигнал в полицията на 1 юли. Един месец криминалистите изяснявали как е проникнато в системата. Включили и СРС-та, които според адвоката на Продан - Юлиан Георгиев, не доказват нищо.

Полицаите установили, че пробивът е станал от компютър с айпи адрес във Варна, регистриран на името на Ивайло Маринов, баща на Николай. В деня на тегленето на джакпота  компютрите с този айпи адрес работили 6 часа.

Приятелите на Продан казали пред полицаите, че той няма умения да хакне сървъра на тотото. Такива способности имал братовчед му Николай. Освен роднини двамата били и близки приятели.

Николай завършил през май математическа гимназия във Варна, изработвал компютърни програми и обслужвал електронен бележник в училището.

Според адвокатите му не бивало да се внушава, че младежът може да извърши друго престъпление, защото разбира от компютри. Защитниците му представиха документи, че има абсцес и трябва да му се направи спешна операция. Съдът обаче обяви, че последното му посещение при зъболекар е на 8 април и е имал достатъчно време да отиде отново. Продан пък трябвало да се яви на 2 септември на ликвидационен изпит. Адвокатите се оплакаха, че през последните дни тотото водело целенасочена кампания срещу младежите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов