Избрани Новини

Стотици почетоха Голяма Богородица в Симитлийско

Миряни от симитлийска община почетоха големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица

Храмове и параклиси, наречени на Божията майка събраха стотици на постен курбан навръх 15-ти август.

Голям празник е Голяма Богородица в планинското село Брежани. Там, в Горната махала, има параклис, граден с дарения от местните жители през 1995 година. Мястото там е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък с кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Преди десет години, по инициатива на местните са събрани средства и са направени основите на параклиса. Осветен е през 1995 година. От тогава до днес традицията не е прекъсвана – местните се събират под дебелата дъбова сянка край параклиса, посрещат роднини, гости, приятели, пише simitli.info. Стотици запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза с вкусен постен курбан и в симитлийското село  Полето. Там параклисът, наречен на Божията Майка, е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”. Всяка година, на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве.

Общинският кмет Апостол Апостолов запали свещица за здраве на Голяма Богородица и сподели празника с местните в Брежани и в Полето.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в град Симитли и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце, от миналата година се извисява единадесет метров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов