Избрани Новини

Общината с нови социални услуги за 510 121 лева, 43-ма заети по програми

С финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси"  община Благоевград  осигурява социалните услуги в новоизградените по ОП „Регионално развитие" - Центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища.

Проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността" по схема „Да не изоставяме нито едно дете" на програма „Развитие на човешките ресурси" (2007-2014) осигурява на деца и младежи с увреждания и настанени в различни социални институции грижа и условия за живот, близки до семейната среда, социална защита и възможност за пълноценно включване в живота на обществото. Близо  50 деца от цялата страна ще могат да ползват новата социална услуга и ще бъдат настанени в трите новоизградени центрове за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище в Благоевград, информират от Областния информационен център. 43-ма души - персонал - детегледачи и хигиенисти, както и висококвалифицирани социални работници, медицински персонал, рехабилитатори и психолози ще помагат на  децата и младежите с увреждания да се включват активно в живота на общността и да развиват индивидуалния си потенциал. Общата стойност на проекта е 510 121, 80 лв., а продължителността му е 14 месеца.

Към младежи, навършили пълнолетие и напускащи домовете за деца, лишени от родителски грижи, е насочен другият социален проект на община Благоевград  „Подкрепа за самостоятелен живот" по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на ОПРЧР „Живот в общността". Целта на проекта е да осигури възможности за самостоятелен начин на живот и социално включване на 18-годишни младежи без родители. За целта вече е ремонтирано, оборудвано и обзаведено така нареченото „наблюдавано жилище", където младите хора ще могат да живеят временно след навършване на пълнолетието си и напускане на дома за деца. Шестима младежи, напускащи социалните домове ще ползват услугата в Благоевград.  Двама социални работници ще се грижат за пълноценното им включване в обществото, намирането на работа, консултиране и започване на самостоятелен живот. Общата стойност на проекта е 60 548, 66 лева, а продължителността му е 18 месеца.

След приключването на двата проекта ще се осигури устойчивост на предоставяните по тях социални услуги като се очаква да бъдат продължени като дейности,  делегирани от държавата. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов