Избрани Новини

Пуснаха кмета Христов срещу парична гаранция от 3 хил. лева

Съдът чака от него документи за намерените в дома му редки монети

Мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3 хил. лева определи Специализираният наказателен съд в София на кмета на варненския район "Младост" Христо Христов. Това съобщил за Topnovini.bg адвокатът на общинския управник - Бранимир Балачев. По думите му с мярка "подписка" от ареста е освободен и обвиняемият Борислав Команчев. За другите двама задържани при спецакцията на ДАНС във Варна, Мартин Петров и Диана Александрова, съдът е определил най-тежката мярка за процесуална принуда - "задържане под стража". Припомняме, че сочената за лидер на престъпната група Веселина Спасова е в болница и днес не се яви пред съда.

Христов и останалите задържани бяха задържани в сряда сутринта и първоначалната им мярка за неотклонение беше удължена със 72 часа с решение на прокуратурата. Те изтичат в неделя сутринта и затова днес в 16 часа беше насрочено заседание за определяне на мерките за неотклонение на 5-мата задържани.

Според Балачев магистратите са преценили, че Христо Христов и Борислав Команчев не са участвали в организираната престъпна група за имотни измами. Причината съдът да не освободи районния кмет без да налага гаранция била, че при обиска в дома му на 13 август са открити монети с нумизматична стойност. За тях семейството на общинския управник не могло да предостави документ за произход, какъвто иначе притежава, допълни Балачев.

Според работното обвинение групата е действала от началото на 2010-а година, но имало оперативни данни, че тя е започнала да разгръща дейността си 6 години по-рано. Спецпрокуратурата твърди, че групата е прилагала две схеми за имотни измами, а общинският управник Христо Христов е играл ролята на посредник. Той е осъществявал контакт между брокерката Веселина Спасова и служители от районните администрации във Варна, които изнасяли информация за имоти с неплатени данъци. След това подставени лица плащали налозите за последните 5 години и така, чрез нотариални обстоятелствени проверки, са придобивали имотите по давност, които били продавани на лице от групата. Впоследствие те били препродавани на действителни купувачи. Другата схема е ставала чрез декларации пред поземлената комисия във Варна, като обект на престъпна дейност са били земеделски земи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов