Избрани Новини

Д-р Пачев: Тигровият комар е изключително опасен

Животът

19-08-2014, 16:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Страх тресе морето заради смъртоносен тигров комар

Няма данни за установен носител на заразите в Бургаско, твърди експертът

Тигровият комар е изключително опасен, защото е носител на вирусите на треската денга и чикунгуня, каза за Burgas.utre.bg д-р Петър Пачев, шеф а Агенцията по храните в Бургас.

Според него обаче на този етап няма регистрирани носители на вирусите.

Първо трябва да се вземат проби и се изпращат в лабораторията в столицата, за наличие на вируси, но докато не се установи наличие на вируси в този тигров комар не би трябвало темата да се коментира и да се насажда страх. 

Още на 31 юли в Районната здравна инспекция частни лица са донесени възрастни комари със съмнение за тигров комар от две места от Бургас – нотариална кантора и жилищна кооперация. След микроскопско наблюдение на морфологичните белези, биолог от РЗИ – Бургас определи пробите от имаго на комари като съмнителни за тигрови.

Веднага е уведомен НЦЗПБ-София, катедра ”Паразитология и тропична медицина” и на 14 август представител на Националния център, който потвърди принадлежността на донесените проби към тигровия комар.

Същият ден е извършено проучване на посочените адреси и проведен мониторинг чрез поставяне на специални капани на Световната здравна организация за улавяне на този вид комари. Проведените ентомологични и биологични проучвания доказват наличието на популация от тигрови комари в жилищна кооперация, като се открива и биотопа за развитие на ларвите му – застояла вода в канална шахта от гаражни клетки.

Находката от първия адрес е в процес на изследване от НЦЗПБ – София. Във връзка с установяване на тигров комар в Бургас са подготвени две писма – до кмета на град Бургас и Областния управител за незабавни профилактични мероприятия за борба с този вектор, включващи ларвицидни и имагоцидни обработки в посочените терени и специфичните места на развитие на тяхната популация, с цел подържане на ниска численост на този вектор. 

От РЗИ обаче обясниха за BurgasUtre, че повече от тази информация нямат разрешение да дадат, докато текат въпросните мерки.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов