Избрани Новини

Първата научна експедиция "Симитлия- от Древността до наши дни" събра млади учени

Ще правят екопътека в с. Горно Ораново до средновековна крепост

Екопътека ще води към останките от средновековна крепост в местността над Горно Ораново в Симитлийска община. Трасето за разходки ще свързва храма „Св. Архангел Михаил” в село Горно Ораново и средновековна крепост край селото. Идеята е на млади историци, етнолози и археолози, участници в първата научна експедиция „Симитлия – от Древността до наши дни”. Хрумването на младежите бе подкрепено и от кмета на село Градево Кирил Йосифов и местния писател Цветан Войнов, които бяха гидове на младите умове по време на научната експедиция в общината. Според инициаторите за маркиране на екопътека, която да води до средновековната крепост, не са необходими и средства. Важно е желанието, а трасето може да бъде оформено и с доброволен труд.

Средновековната крепост се намира в местност между селата Горно Ораново и Градево, но достъпът до нея не е трасиран. По наблюдения на студентите историци  крепостните стени са изключително добре запазени, липсват обаче научни данни.

Научната експедиция премина през средновековната крепост по пътя от храма „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново към църквата „Св. Илия” в село Градево.

В храма в Горно Ораново младите учени разчетоха стари надписи, от които става ясно кога е граден храмът и неговото наименование. А в олтара на храма откриха напрестолно Свето Евангелие от 1925 година. На първия лист е запазен надпис, че Евангелието е дарение от миряни. Там в храма е и едно от малко срещаните изображения на Злата Мъгленска.

В църквата в село Градево пък откриха литература от ХІХ в., включително „Неделник” на Софроний Врачански.

Сред „находките” на младите историци са и соларни символи по част от уникалния скален ансамбъл Коматиница



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов