Избрани Новини

Расте броят на рецидивистите в Бобовдолския затвор!

Затворници упражняват ежедневен натиск върху персонала в Бобовдолския затвор!

През последните години се увеличава броя на рецидивистите в затвора в Бобов дол. Статистическите данни показват, че в затвора има около 600 души, от всички категории- нерецидивисти, рецидивисти, лишени от свобода с доживотен затвор и с доживотен затвор, но без право на замяна, каза за Дарик директорът Александър Апостолов. Той отбеляза, че тази тенденция в конфигурацията затруднява и без това ограничената администрация.
В Бобовдолския затвор се настаняват мъже с присъди от трите области- Кюстендилска, Благоевградска и Пернишка. Сред тях е и осъденият на доживотен затвор, без право на замяна Бисер Манолов, който се е превърнал в адвокат в затвора на други лишени от свобода и пише исковите им молби до Административния съд, с които затворниците искат обезщетения от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", за претърпени вреди. Друго знакова име за Кюстендилска област Славчо Игов от фамилията "Гольовци" не е в Бобовдолския затвор от 1, 5 години. Той е настанен в Централния софийски затвор.
"Всеки регион си има босове и лидери в престъпния свят, осъдените от тях са в затвора. Но и тук те искат да лидерстват. Ежедневен е натискът върху служителите- надзиратели, социални инспектори, психолози. Отправят се нагли заплахи към тях и семействата им. Нашата роля е да превъзпитаваме тези хора, но процесът е много труден. Жалко е, че граждански организации по- скоро се интересуват от правата на лишените от свобода, а за хората от другата страна на барикадата, служителите на затвора, не се интересува никой", коментира Апостолов. Той отрече върху работата му да има натиск от властимащите политици.
Затворът в Бобов дол отговаря на европейските стандарти по отношение на жилищната площ. Капацитетът му не е запълнен до краен предел.
"На фона на тежкото икономическо състояние на държавата и на всеки българин и финансовото състояние на затвора в Бобов дол е тежко, въпреки утвърдения от Министерството на правосъдието бюджет. Имаме големи задължения към доставчици. За тези около 600 лишени от свобода се правят разходи за храна, постелъчен инвентар,  къпане, социални дейности, здравно- медицинско обслужване и др. Затворът е като един малък "град", заяви директорът Александър Апостолов. Той изрази задоволството си от факта, че има голям интерес към свободните работни места в затвора и то от млади, качествени хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)