Избрани Новини

550 свободни места в Софийския университет след трето класиране

Не достигат студенти за специалностите физика и химия

Пропастта между кадрите, които подготвят университетите, и потребностите на реалната икономика расте. Пазарът на труда изпитва глад за инженери, специалисти в сферата на информационните технологии и технически експерти. Същевременно интересът към тези специалности във висшите училища отбелязва спад за сметка на хуманитарните науки. Всичко това дава основание на експертите да говорят за образование, което създава безработни. Данните са красноречиви: едва 30% от завършващите университети са заети в сфери, изискващи висше образование.

Близо 550 са незаетите места в Софийския университет след третото класиране, сочи справка на Алма матер. Студенти не достигат за специалностите в професионалните направления по физика и химия. Същевременно за поредна година психологията, правото и педагогиката са най-търсените специалности. За да запълнят липсите, от СУ ще обяват допълнителен прием, предаде БНТ.

В сравнение с предходната година незаетите места в Алма Матер са със 100 по-малко, отчитат от университета. Общо към 8300 са кандидат-студентите до момента, което е с 200 повече от 2013 г. Въпреки това допълнителен прием през септември ще има.
Албена Григорова, нач. отдел “Образователна дейност”  в университета заявява:  “След 10 септември в едноседмичен срок ще приемаме заявления за желаещи да се явят на допълнителното не класиране, а прием за останалите незаети места. Условията са същите като на кандидат-студентската кампания. Нови изпити няма да бъдат провеждани. Знаете, че за 99% от специалностите признаваме оценки от държавните зрелостни изпити”.
Липсата на интерес към физиката и химията експертите си обясняват с все по-ниското търсене на кадри в сферата на промишлеността.

“Младите хора търсят специалности, в които ще има бърза реализация, краткосрочна реализация и в тоя смисъл специалности, които са повече технически, инженерните, но в IT сектора, си остават като цяло търсени”, коментира  Младен Владимиров, кариерен консултант.
Педагогиката също е търсена специалност през тази кандидат-студентска кампания заради очевидния недостиг на учители.

Въпреки че България бълва по 12 000 юристи годишно, Кристиян Джалев също се е насочил към тази специалност. “Точните науки никога не са ми се удавали. Правото е една хуманитарна специалност, винаги съм имал интерес към историята. Голяма част от моите съученици, специално хората в моя клас, също ще учат право”, обяснява избора си той.  Кристиян смята, че ще бъде трудно да намери своето място на пазара на труда при високия брой дипломирани юристи. Но не е невъзможно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов