Избрани Новини

Жандармерия на Седемте рилски езера!

Дъновистите са ужасени, на превозвачите са съставени актове

Шефът на Национален парк „Рила”Ясен Евтимов прати жандармерия срещу коняри и превозвачи с джипки на туристи на 7-те рилски езера, съобщава в."Вяра". Екипи на жандармерията помагат на охраната на парка за опазване на реда и природата на 7-те рилски езера. Трасето между Сапарева баня и Паничище е почерняло от жандармеристи. Те се качваха до Езерата по въжената линия. А билото на планината е залято от над 6 000 дъновисти. Всички под строй са сваляни от планината. Засега няма арестувани, но над 10 коняри са изгърмели с актове по над 5000 лева. Един от ужилените е коняр № 1 Анжело Момчилов. Служители от охраната на парка му съставили акт за незаконен превоз на туристи. „Директорът на парка Ясен Евтимов ни обяви война. И всичко това е заради превозвачите с джипки, които не се спират пред бариерата, не зачитат охраната на парка. Не изпитват респект, а ние, конярите, с какво сме виновни? Не знам, но ние го отнесохме”, каза Анжело Момчилов. Присъствието на блюстителите на реда се налагаше поради инцидент от миналата седмица. Превозвачите през последните дни са станали много агресивни, разхождали се с ножове и заплашвали охранителите на парк „Рила”.

Над 6000 дъновисти, които посрещаха на 19 август Нова година, са ужасени. Те не вярват на очите си. Някои си помислили, че става въпрос за нападение над тях от тъмни сили. Уплашили се и взели жандармеристите за паднали черни ангели. "Не се шегуваме, като видяхме, че планината почернява, си помислихме дали не са пратеници от дълбините на Земята. После разбрахме, че са жандармеристи. Държаха се внимателно с нас, даже ни помогнаха да си съберем багажа. Гонят ни, звъня на редакционния телефон"- професор Петър Велинов от БАН, който прави научни изследвания на Езерата.

Миналата седмица дупнишки полицаи заключиха 43-годишния Кирил Зарев от Сапарева баня. Зарев нападнал охраната и счупил бариерата на входа на НП „Рила” в района на Сапарева баня.

Мъжът е братовчед и съименник на популярния шеф на „Енергоремонт” – Бобов дол, който имал транспортна фирма и работел по трасето. Двамата упражнявали транспортна дейност и превозвали туристи към Седемте рилски езера. Зарев демонстративно отказал да се съобрази с наложените правилата и счупил парковата бариера. В гнева си хвърлил як пердах на служител на охраната. Човекът е наранен сериозно. Агресорът остана в ареста на районното управление в Дупница за 24 часа. Срещу него е започнато досъдебно производство за унищожаване и повреждане на чужда собственост и нападение над длъжностно лице. По трасето към Седемте рилски езера хвърчат джипове нонстоп.

Те превозват туристи. Почти всяко лято се заформят кървави боеве. Обикновено се бият за клиенти. Има тартори- превозвачи, които държат монопола на превоза на черно към Езерата. Миналата година двама биячи устроиха засада и пребиха с ритници свой колега, после се укриха. Превозвачите на багаж и туристи към Седемте рилски езера създават ежедневни проблеми, като тотално нарушават забраните за движене на МПС-та в тази част на планината. Един от превозвачите от Сапарева баня е рекордьор по актове.

 Той е навъртял 25 акта за над 40 000 глоба. Негов подгласник виси с 30 000, но сапаревобанци въобще не се плашат от ръководството на парка. Маршрутите, които използват превозвачите нарушители, са извън републиканската пътна мрежа и те не могат да бъдат спирани от КАТ и полицията. А от охраната на НП „Рила” сапаревобанци въобще не се плашат и нямат респект.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов