Избрани Новини

Антична подова мозайка ще бъде реставрирана и експонирана

Проектът е на стойност 45 600 долара

Античната подова мозайка "Дионисиево шествие, шедьовър на античното мозаечно изкуство" ще бъде реставрирана и експонирана по съвместен българо-американски проект. Днес бяха представени дейностите по началото на реализирането на проекта между РИМ Стара Загора и Американски научен център София, финансиран от фондация "Америка за България". Реставрацията и експонацията на мозайката ще бъде направено за 45 600 долара. Това съобщи на пресконференция днес директорът на музея д-р Ангел Динев.
Продължителността на проекта е 12 месеца, считано от 1 август 2014 г., т.е. до 31 юли 2015 г. След консервацията и реставрацията на мозайката, открита през 2011 г. при извършването на изкоп за основи на нова сграда на адрес ул.“К. Иречек“ 38, тя ще бъде експонирана в хоризонтално положение (тъй като е подова мозайка) и с художествено-декоративно осветление на ниво „Антична улица“ в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора, заедно с прилежащата й като неразделна нейна част малката писцина (басейнче с размери около 4 кв.м), открита в единия й край по време на разкопките. Това ще стане в западния участъка от Античната улица, в който са изложени оброчните плочи с Тракийския конник и където се провеждат представяния на книги и други културни събития. Така експонирана, тя ще може да бъде разглеждана от поситетелите на музея от всички страни.
Мозайката е украсявала пода на богата антична жилищна сграда в Августа Траяна от края на III, началото на IV век, най-вероятно частна собственост, припомни д-р Ангел Динев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов