Избрани Новини

Напаст в благоевградско село !

Скакалци оглозгаха до корен реколтата в Дренково, пчелите умират без паша

„Милиарди скакалци унищожават всичко в село Дренково, зеленчукът и овошките са оглозгани, гората опустошават, превръщат всичко в пустиня”, алармира за struma благоевградчанинът Георги Стаматов. Няма инстанция, която да не е сигнализирал за бедствието, което се разраства и вече втора година обхваща все по-големи територии. Имотът му е в Билевска махала. Там Стаматов е превърнал 4 дка в райска градина и дори чужденци идвали да гледат в съседство места, за да се заселят заради чудните природни дадености.

„Сега обаче положението е плачевно, нищо не остава от рая, създаден с много труд, заради невиждана напаст от скакалци. Всичко е оглозгано - домати, лук, праз, в чушките вътре влизат и ги изяждат, краставици, зеле - нищо не остана”, показва Георги Стаматов съсипаната си реколта. Преди десетина дни ловна дружинка слязла наблизо за откриването на сезона и авджиите не на шега се уплашили, като видели как небето почернява от ята летящи скакалци, които накачат всичко живо по пътя си.

„Мен много ме хапят, боли страшно, все едно с нокторезачка ти късат месо”, показва ръцете, гърба и краката си Иванка, съпругата на Георги. Миналата година повече от месец носила белег на лицето си от ухапване на скакалец. „Бостан не остава, колко цветя съм посадила, гладиоли всякакви, прегризват ги, като с нож че са отсечени, затова мъжът ми започна да ги бере щом цъфнат и да ги носи у дома в града, да можем да им се порадваме”, показва жената един стрък и изпищява от изскочилото от една от фунийките насекомо.

„Марокански са и много трудно се убиват”, показва съпругът й пълен с подскачащи насекоми буркан и обяснява, че за по-малко от 10-ина минути ги събрал, като повече време му отнело да пази да не изскачат от буркана, докато прибавял следващата порция. „Започнали са да ядат дъбиците и кестените, гората се унищожава, листа като няма, дърветата ще изсъхнат”, ядосва се Георги Стаматов. „На хора от съседните махали пчелите им измират, защото няма паша, скакалците до корен изяждат всяка тревичка. И животните ще измрат, няма какво да пасат”, обяснява той. Неведнъж ходил и дори на място водил шефа на Регионалната служба по растителна защита Иван Марковски, кметът на селото Страхил Ваклинов също знае за проблема.

„Положението е еднакво и в Дренково, и в Клисура, там също има набези на марокански скакалци”, потвърди кметът на двете села Ваклинов. След негов сигнал комисия от община Благоевград разпоредила с предписание, залепено на сградата на селското кметство, стопаните да пръскат имотите си с препарати срещу насекомите. „Свидетел съм - в Клисура и тютюнът, и градините бяха нападнати, но като се напръска, скакалците изчезват”, каза Ваклинов и обясни, че на този етап общинските терени не са третирани. „Предполагам, че причината е, че гъстотата на разпространение на насекомите на кв.м не е достатъчно голяма, че да се обяви бедствено положение, в отпуск съм до 12-и, като се върна на работа, отново ще се запозная със ситуацията”, обясни кметът.

„Вече не знам към кого да се обърна” - отчаян е Георги Стаматов. „Всички казват: Пръскай! Ами пръскаме и аз, и комшиите, що пари дадохме за отрови, за последните 2 месеца, грубо сметнато, над 300 лв. съм дал за един препарат - „Децис”. Със съседа Иван Кацарски и жена му Милка пръскаме и част от общинските терени, които са до нашите, ама резултат никакъв, прииждат нови рояци скакалци”.

От „Растителна защита” им казали, че не ставало с гръбни пръскачки, трябвало с моторна машина да пръскат, за да има ефект. „И машина с Иван си купихме, 600 лв. дадохме ей така, на вятъра, нищо не помага, ако цялата площ не се третира от въздуха, казвам го и на Марковски, и на кмета, но отговорът е - няма пари. В Кърджали, чудя се, как областният управител още в средата на май, като се появиха и там мароканските скакалци, свикаха кризисен щаб и намериха пари да пръскат?! Ние в друга държава ли живеем, та за нас пари няма, а за Кърджали има?! Питам и Марковски, той ми отговаря - и да идваш, и да не идваш, ние не сме Кърджали”, ядосва се Георги Стаматов.

Признава, че искал в знак на протест да пусне скакалците, събрани в буркана, пред кметството в Благоевград, да се сетят управниците, че утре и тоя площад ще почернее от насекомите, ако сега не се вземат спешни мерки. Спряло го неодобрението на децата му. „Не знам как до президента да стигна, да му кажа само 2 думи за кошмара, как страда и как мизерства тоя народ - и два домата като е посадил, и тях бедствие ги унищожава. Навремето цар Борис ходил предрешен из селата да види как живее обикновеният българин. Как президентът не се наеме с една жигула да направи същото, да види с очите си, та дано да нареди да напръскат всичко, и общинските терени, и тая напаст да се унищожи, не искам да мисля, ако сега не се направи, догодина какво ще е не само в нашето село, ами и в съседните села и градове, всичко ще пламне, ама ще е късно”, категоричен е Георги Стаматов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов