Избрани Новини

От Национален парк "Рила" стартират инициативи за опазване на околната среда

Дирекцията на Национален парк /НП/ "Рила" започна поредица от инициативи за опазване на околната среда с участието на различни групи природолюбители, съобщиха от нейното ръководство, цитирани от БТА. В м. "Карталска поляна" пред ученици от благоевградските
училища и представители на различни клубове в града експерти от дирекцията на парка представиха защитената територия и биологичното разнообразие на резервата "Парангалица".
Участниците се разходиха до най-стария горски резерват в България, включиха се и в екологични игри за дивата природа, разказа експертът от парковата дирекция Стефан Кирилов.
Инициативата е организирана съвместно с Общинския младежки дом Благоевград. Предстоят и две доброволчески акции на територията на Национален парк "Рила". Първата е на 28 август от 10.30 часа в местността "Меча поляна", където служители на дирекцията на парка и доброволци от организацията "Шалом" ще се включат в дейности за освежаване на туристическата информационна инфраструктура на парка и подновяване на лентовата туристическа маркировка на туристически маршрут до хижа "Мальовица". Експерти от дирекцията на парка ще представят работата по опазването и управлението на защитената територия и основните дейности по проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" - първа фаза", изпълняван по Оперативна програма "Околна среда". Другата акция ще е от 28 август до 2 септември съвместно със сдружение "За Земята" - София. Доброволците ще почистят районите на хижите "Скакавица" и "Отовица" и свързващите ги туристически маршрути на територията на НП "Рила" в Парков участък - Дупница. Всички събрани отпадъци ще се извозят извън парка и ще се депонират на най-близките сметища.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов