Избрани Новини

Ще закупи ли благоевградската болница апарат за ангиография?

Болницата тегли кредит, за да купи апарат за ангиография

Ръководството на благоевградската болница заложи всички пари по клинични пътеки със Здравната каса като обезпечение по банков кредит, съобщи „Струма“. Справка в Централния регистър на особените залози показа, че заложеното движимо имучество включва всички настоящи и бъдещи вземания по договор за оказване на болнична и медицинска помощ по клинични пътеки 10622 от 11-и март 2014 г., сключен между „МБАЛ – Бла­гоевград“ АД и НЗОК чрез РЗОК – Благоевград, включително и анексите към него, както и всички вземания по банковата сметка, разкрита в благоевградска банка.

Учредяването на особени залози се прави при кредитни сделки, които са обезпечени с движимо имущество – вещи или парични вземания. От тази въз­можност могат да се възползват всички търговски дружества, каквито на практика са и бол­ниците, като те обикновено за­лагат медицинска апаратура или бъдещи парични вземания, както е в случая с МБАЛ – Бла­гоевград.

Новината за заложените вземания по Здравна каса съ­буди страховете на медиците, че държавната болница няма пари за заплати и затова пред­приема стъпки за кредит. Ди­ректорът на болницата д-р Вла­димир Пандев разсея този слух и заяви, че възнамерява да кан­дидатства за банков кредит от 1 милион лева за закупуване на апарат за ангиография, който е предназначен за диагностика и лечение на сърдечносъдови за­болявания. Дали това намере­ние ще бъде реализирано, не е много ясно, тъй като е почти си­гурно, че болничният директор ще смени статута си. Д-р Вла­димир Пандев е на избираема позиция в листата на БСП в Пи­ринско и ще стане депутат, след като вече се разбра, че той е №2 в листата на БСП за Пирин­ско.

Иначе финансовото състоя­ние на държавната болница е незавидно от няколко години. Приходите намаляват за смет­ка на разходите и лечебното за­ведение продължава да отчита отрицателен финансов резул­тат. Трайна тенденция на нама­ление се отчита и при пациен­тите, като годишно през стацио­нара минават средно около 12 000 болни. Дълговете над­хвърлят над 3 милиона лева още от времето на предишния директор д-р Красимир Михай­лов.

Въпреки задълженията, през последните 5 години са инвес­тирани над 10 млн. лв. за реновиране на отделенията и за нова техника. Парите идват ос­новно от проекти, като най-големият бе за 8 млн. лв. по Опе­ративна програма „Регионално развитие“. Наскоро бе купен модерен лазер за операции на простатата в урологията и пред­стои обновяване и на детското отделение.

Ако д-р Владимир Пандев успее да закупи и ангиограф, ползите ще бъдат огромни, тъй като ще се диагностицират и лекуват заболяванията на сър­дечносъдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, ос­тра и хронична сърдечна не­достатъчност и запушвания на кръвоносните съдове, както и на артериите на долните край­ници, каротидните и мозъчни­те артерии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов