Избрани Новини

Нова "бомба" в местната екоинспекция

Служители алармират за нарушения, извършени от директорката

Екоинспекторите - бивши и насотящи, са изпратили докладна записка с подписи до служебния премиер Георги Близнашки и екоминистъра Светлана Жекова срещу директорката на РИОСВ Стара Загора Мария Христова. Документът бе изпратен и до редакцията на Starazagorautre.bg
В докладната записка се твърди, че Христова не разполага с необходимото образование за заемане на длъжността; че е организирала тържество, финансирано от и в чест на ДПС; че е уволнявала неправомерно служители на РИОСВ, назначавайки на тяхно място хора без конкурс. Визират се още нарушения при изплащането на заплатите, както и еднолично и без да са спазени изискванията, определяне на размера на трудовите възнаграждения на работещите в екоинспекцията. Съобщава се за лишаване от командировъчни на служители, на които им се полага, както и неспазване на работното време от страна на Христова, заради лични нужди.
Служителите, изпратили дописката са подкрепили твърденията си с документи, както и с подписите си. От вътрешни източници, Starazagorautre.bg научи, че вече в РИОСВ Стара Загора тече проверка по изнесената информация от инспектората на екоминистерството. От МОСВ обаче и до този момент не отговарят на екипа ни предприети ли са мерки по изпратената дописка и какви са те.
Припомняме, че за "спорното" назначение на г-жа Мария Христова сме получавали и друг път сигнали, които сме публикували. Припомняме още, че за подобна проверка в РИОСВ Стара загора се заговори и през март месец, но след това всичко се потули.
Предоставяме ви и пълният текст на докладната записка.

ДО
Г-Н ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ
ДО
Г-ЖА СВЕТЛАНА ЖЕКОВА
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Считаме за наш дълг да Ви запознаем с някои от фактите, свързани със стила и методите на ръководство на г-жа Мария Христова, директор на РИОСВ-Стара Загора, като Ви уверяваме, че голяма част от все още работещите в инспекцията споделят нашите вълнения, но поради страх от уволнение не могат документално да ни подкрепят.
1. По отношение назначаването на г-жа Мария Христова, нейния стаж и професионален опит:
г-жа Мария Христова е бивш служител на РИОСВ-Стара Загора, на длъжност главен експерт „Човешки ресурси” до назначаването й за директор на 12.03.2014 г. Предоставяме Ви факти, отнасящи се до достоверността на представени от нея документи от назначаването й на работа в РИОСВ-Стара Загора през 2005 г. до назначаването и за директор, а именно:
- със заявление от 23.11.2005 год. кандидатства за длъжност старши експерт "Човешки ресурси", в което е отбелязан професионалния й опит /неотговарящ за заемане на тази длъжност/. Към заявлението прилага копие от диплома за завършено образование. Между декларирания в заявлението професионален опит тогава и справка от НАП за осигурителен стаж до 31.10.2013 год. и подадената декларация за участие в конкурса за директор на РИОСВ гр.Стара Загора има фрапиращи несъответствия;
- от копието на дипломата й /налично в архива на РИОСВ-Стара Загора/ е видно, че тя е завършила образованието си през 2003 г. с протокол №18/04.11.2003 год., като срокът на обучението е две години. Но според справката на ТУ - Габрово срещу името Мария Вълева Христова с фак. №30243608 е отбелязано - прекъснала: поради отстраняване - отказване през 2002 год. Към 17.12.2013 год. в Учебния отдел на ТУ - Габрово са регистрирани нови данни относно студентското й състояние, от които е видно, че е заверила първата учебна година през 2003 год., а втората учебна година - през 2008 год. По предварителни данни месец преди това такава справка не съществуваше. Това означава, че тя не може да се е дипломирала на 04.11.2003 г., след като е записала втори курс от магистърската програма на 05.04.2008 г.
Прилагаме копия от документи, удостоверяващи горенаписаното.
2. Веднага след назначаването и за директор под предлог, че се опитва да сплоти колектива Христова организира банкет на 28.03.2014 г. в гр. Павел баня. Оказва се, че събирането е организирано съвместно с депутати от ДПС и други ръководни дейци на ДПС от региона и съвпада с празненство по случай 60 годишнината на Ахмед Доган. Организацията е лично нейна. Присъствалите колеги са шокирани от представянето на директорката и въвличането им в празненството.
В продължение на 2-3 седмици лично организира т.н. работна среща с няколко инспекции от страната за 5 юни, ден на еколога. За целта се постарава да обиколи известни фирми, с цената на имиджа на инспекцията, за да ги „увещае” да спонсорират провеждането на банкета.
3. От 9 юни 2014 г. започват нейните безчинства. Безцеремонно освобождава утвърдени кадри от инспекцията, като на тяхно място по препоръка на ДПС назначава нови кадри, без никакъв опит, без спазване на изискванията за заемане на държавна служба, а някои и без необходимото образование за съответната длъжност. Равносметката е:
– освободени 9, назначени 10 човека, при общ списъчен състав – 41 човека. Буди недоумение фактът, че всички са назначени без проведен конкурс,
- за да проведе политиката си по изгонване, Христова изготвя ново щатно разписание, което е утвърдено само от началника на кабинета г-н Енчев, в навечерието на оставката на кабинета, без подписите на ресорните зам. министри и въпреки отрицателното становище на директора на дирекция СДЧРКИО. Дори са изготвени нови длъжностни характеристики с несъществени различия от предишните.
- за директор на дирекция КОС е назначен юрист, без необходимия управленски опит за заемане на длъжността, при това без провеждане на вътрешен подбор за овакантената позиция, съгласно изискванията на Закона за държавния служител.
- след освобождаването на директора на дирекция АФПД, на тази длъжност е назначен старшият юристконсулт на РИОСВ, отново без необходимия управленски опит за заемане на длъжността и без провеждане на вътрешен подбор, съгласно изискванията на Закона за държавния служител. Не е за подминаване фактът, че след извършен през м. януари 2014 г. одит от служители на МОСВ във връзка с извършваната контролна дейност на инспекцията, единствените забележки бяха отправени към некомпетентната и некачествена работа на юрисконсулта. Независимо от това този експерт бе награден с повишение в длъжност и по-високо възнаграждение за постигнати резултати и през двете тримесечия на годината.
- не е ясно кой и как ще оправдава пътните листи на новоназначения за изпълнител /шофьор/ Вахдет Асанов Мехмедов, който си е позволявал да откара експерти до дадена фирма в друга община и докато те са изпълнявали проверките си на място, същият е пътувал обратно до Стара Загора, за да извършва частна дейност, след което отново се е връщал във фирмата за да превози служителите.
- освободен е експерт от направление „Опазване чистотата на атмосферния въздух, и вредни физични фактори”, независимо, че в направлението работи такъв, който отдавна е на пенсионна възраст.
4. Съгласно Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация и утвърдените Вътрешни правила за заплатите на служителите в РИОСВ - Стара Загора, както винаги до сега, работещите в инспекцията на всеки 3 месеца са получавали допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. През двете тримесечия на 2014 г. г-жа Христова еднолично определяше тези възнаграждения, като само определени „нейни” хора бяха оценени с оценка „изключително изпълнение” /сред които и юрисконсулта/, а всички останали 35 човека бяха оценени с оценка „задоволително изпълнение” без да се вземат предвид оценките на преките ръководители /директори на дирекции/.
За второто тримесечие на 2014 г. тези, които бяха съкратени и освободени, не получиха допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, независимо, че са отработили тези 3 месеца. Г-жа Христова така и не сметна, че тези служители са работили в този период.
Лицата не получили допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в РИОСВ - Стара Загора са следните: инж. Дарина Димова - директор на дирекция КОС - заместник директор, упълномощена със заповед на министъра на околната среда и водите, Злати Христов - директор на дирекция ФАПД, инж. Мария Славова - старши експерт, инж. Албена Тодорова - младши експерт, Иван Иванов - изпълнител, Динка Бакалова - изпълнител, Стефка Симеонова – изпълнител, Ангел Ангелов - изпълнител, Мария Карамалакова – изпълнител. Считаме, че всички служители сме работили съвсем съзнателно през второто тримесечие на 2014 г., като за труда ни трябваше да получим допълнителни възнаграждения.
Не искаме да Ви спестим и факта, че уволнението на повечето от нас стана целенасочено в края или веднага след изтичане на тримесечието. Възможно е да се провери как сме изпълнявали служебните си задължения в този период и преди това какви оценки сме получавали от преките си ръководители, които след като тази госпожа стана директор на РИОСВ – Стара Загора, вече нямаха значение... И как толкова много служители се оцениха с незадоволителни резултати в една доскоро високо оценявана инспекция...
5. Съгласно чл. 50, ал. 2 от Закона за държавния служител за изпълнение на задълженията извън работното време, държавният служител има право на допълнителен платен годишен отпуск в размер до 12 дни. Към последния момент на прекратяване на трудовите правоотношения, 14.07.2014 г., този отпуск не е отпуснат от Директора на РИОСВ и не е издадена заповед за ползването му, с което са ощетени както уволнените служители, така и работещите в инспекцията. Изминала е повече от половината година, а директорът не е обезпечил служителите си с това право по закон.
6. В грубо нарушение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и на Вътрешните правила за организация на работната заплата, госпожа Христова е променила заплатите на определени служители, без да спазва изискванията.
7. Служителят Даниела Николова, назначена като младши експерт по програма „Старт в кариерата” в РИОСВ - Стара Загора, по устна заповед на Христова беше лишена от правото на командировъчни средства, въпреки полагащи й се такива и беше командирована многократно без заплащане на тези разходи. Обяснението на директора Мария Христова беше, че такива не й се полагат поради това, че е експерт по програма. На всички други, назначени в РИОСВ - Стара Загора по същата програма експерти в предишни години са им утвъждавани командировъчни разходи от директорите на инспекцията.
8. При кратко приятелско посещение на колегите бившият директор на дирекция КОС, е изгонена, като престъпник от директора Христова. След 15 години работа в инспекцията и взаимно уважение между колегите се оказва, че тя попада в списък на хора /определен от г-жа Христова/, на които е забранено да посещават сградата. В резултат на това портиерът е предупреден да си подаде молбата за освобождаване, а на част от експертите е предоставена за запознаване и подписване декларация, че са запознати с кодекса на поведение на държавния служител. Колегите са потресени...
9. Беззаконието и грубото погазване на държавността се доказват и на рождения ден на госпожа Христова 24.07.2014 г. Директорката освобождава от работа всички служители в 12 часа за да могат с нейните приближени спокойно да отидат да отпразнуват случая извън инспекцията.
Уважаеми г-н Близнашки,
Уважаема г-жо Жекова,
Държим да Ви запознаем и с немаловажния факт, че директорът на РИОСВ - Стара Загора системно не обръща внимание на преписки и важни казуси. Входяща и изходяща поща се трупа и не се разписва в продължение на дни. Особено важни за нея са банкети, срещи, покани за определено откриване на събитие, не на последно място - интриги, останалото е на заден план. Тя се обгради и продължава да се обгражда със съмнителен антураж – хора, които не са постъпили на работа, за да работят, а за да подслушват и доносничат.
Вие знаете, че контролирания от РИОСВ-Стара Загора район е особено чувствителен по отношение на случаите на многократни превишения на нормите за серен диоксид, най-вече в община Гълъбово. Във връзка с това от учени от БАН с подкрепата на топлоелектрическите централи от комплекса „Марица изток” и общински управи беше разработена система за ранно предупреждение. Същата е уникална по рода си, единствена в Европа и с висок процент отчита вероятностите от предстоящо замърсяване, най-вече със серен диоксид в рамките на 48 часа. Според г-жа Христова тази система е само начин за излишно повишаване на имиджа на предишни директори. Тъй като тя не познава системата, няма нито необходимото образование, за да я оцени, нито достатъчно воля да се научи да работи с нея, тя не я използва и смята, че е безпредметна.
Наясно сме, че работата Ви като служебни министри е ограничена във времето, но сме длъжни да Ви запознаем с много факти около личността на Мария Христова като директор на РИОСВ-Стара Загора с огромната надежда, че ще стопирате поне безпричинното уволнение на служители.
Докога на госпожа Христова ще й се разрешава да безчинства в една до скоро отлично работеща инспекция, в която психологическия климат е сринат и служителите работят под непрекъснат страх.....?!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов