Избрани Новини

Качествено грозде - ниски цени на гроздето!

Лозарите в с.Катунци ще държат на висока цена на гроздето

Лозари в най-лозарския район на Пиринския край – с. Катунци, се заричат да не продадат и една чепка грозде на цена под 60 стотинки за килограм, съобщава standartnews. Реколтата тази година бе съсипана от многото дъждове, от градушки и от различни болести. Между 50% и 80% са загубите на производителите в региона.

„Щом количествата са малко, нормално е цената да се вдигне. Проблемът е, че винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино", твърди лозарят от Катунци Йордан Халачев, който отглежда 20 декара лозови масиви. Той пръскал няколко пъти лозята си, за да спаси плодът от болести, направил непредвидени харчове за препарати. Затова сметката му ще излезе на минус, ако даде гроздето си на цена под 60 стотинки за килограм. Тук най - разпространеният сорт е „широка мелнишка лоза", който миналата година удари дъното и се продаваше за 35- 40 стотинки за килограм.

За сортовете „мерло" и "каберне", лозарите се надяват на цена от поне 80 стотинки за килограм. Представители на винпромите вече обикалят района на Сандански и Петрич и опипват почвата. „Чува се за някакви смешни цени, при които няма как да подарим продукцията си. Не може да си дадем широката мелнишка за 40- 45 стотинки за килограм, а мерлото и кабернето за 55- 60 стотинки за килограм. Затова ли цяла година се трепем по лозето и плащаме за поливки, торене, оране", гневят се лозари.

Оцелялата реколта е качествена, тъй като температурите бяха много високи през лятото и плодът е натрупал достатъчно захарност.  Стопаните се заричат да не дават на безценица гроздето. По-добре да го подарим на приятелите си, отколкото да го дадем за жълти стотинки. В краен случай ще го хвърлим в реката, но няма да позволим да се гаврят с нас за поредна година, заканват се селяните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)