Избрани Новини

Новата система за гласуване на фестивала „Пирин фолк” „порязва” пристрастията

Това съобщиха организаторите на фестивала

„Системата за гласуване, по която журито на фестивала „Пирин Фолк” гласува от миналата година ще продължи и занапред, тъй като е ефективна” , съобщиха организаторите на фестивала. По нея се елиминират по една от най-високите и по една от най-ниските оценки,  дадени на песен или изпълнител като крайния резултат се формира от сбора на останалите.

„Жертва” на системата миналата година станаха представители от международната квота в журито от Македония и Сърбия. За съжаление това доведе до класиране извън тройката на един от най-популярните хитове на фестивала – „Македонско хоро” изпълнявана от Вили Рай с автор Раде Радивоевич, информират от пресцентъра на община Сандански.

„…винаги съм твърдял, че истинската оценка на песните от фестивала се дава от слушателите и зрителите, след като той приключи. Песента „Македонско хоро” на Вили Рай присъства в много програми на радио станции от Югозапада, а и не само в него, където хората си плащат, за да поздравят приятелите си с тази песен…” сподели директорът на фестивала Валентин Пензов относно класирането на песните от фестивалното жури.

Фестивалът „Пирин Фолк”, започва днес и тази година ще представи пъстра палитра от бекграунд  танцови формации, основната от които  е Танцова формация „Гайтан” от гр. Петрич, които чрез участията си на „Пирин Фолк добиха огромна популярност в страната и чужбина. Танцовият ансамбъл „Балканска младост” гр. Етрополе ще демонстрира своето танцово изкуство чрез самостоятелен рецитал, след като миналата година „пожъна” огромен успех като съпровождащ ансамбъл на изпълнението на Вили Рай.  Хореографът на ансамбъла Калинка  Пушкарова вдъхновена от успеха подготвя атрактивни танци за сцената на Летния театър и като придружаващ изпълнението на Вили Рай ансамбъл и тази година.”Балканска младост” със своите китни носии, които са демонстрирали в гр. Прага наскоро ще дефилират и по главната улица на град Сандански заедно със състави от Гърция, Малта, о-в Тенерифе

Испания, Франция и Швеция, които по програма ще организират „Алея на занаятите”, където ще представят изработването на свои традиционни предмети от бита, а също така ще изнесат и концерт на централния площад в курортния град.

Танцовите формации, които ще вземат участие тази година – Феерия с ръководител Таня Николова и Жасмин с ръководител Марина Димова ще се обогатят с още една – „Кристали” при НЧ „Братя Миладинови” гр. Петрич, а момчетата от Общинския духов оркестър гр. Сандански с ръководител Костадин Кирянов подготвят атрактивно шоу към някои от песните.  Традиционно солидно ще бъде и присъствието на вокална формация „Хераклея” с ръководител Елена Димитрова гр. Петрич.

Всяка година фестивала се открива от хора на Ансамбъл „Пирин”, но за Гала вечерта организаторите са подготвили изненада на публиката с песен в изпълнение на световно известната солистка на Ансамбъл „Филип Кутев” Нели Андреева в съпровод с кавалджията Недялко Недялков.

Нова е и сценографията тази година с автор Стефан Милов. Акцент е поставен на модерни „сюреалистични” форми, чиято реализация ще затрудни доста майсторите по изграждането и, но сценичния ефект ще бъде изненадващ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов