Избрани Новини

Още огнища на "син език" в Пловдивско

Животът

03-09-2014, 13:55

Снимка:

bnt.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Чакаме ЕС да разреши ваксинацията

Потвърдени са положителните резултати за "син език" за още населени места в областта, посочи временно изпълняващият длъжността директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив Николай Петков.

Като огнище престава да се брои село Селци, тъй като там няма повече заболели животни. Остава огнището в Калофер. Наличие на "син език" е потвърдено в селата Домлян, Червен, Тополово, Строево, Леново, Буково, Мраченик, Горни воден и Добралък.

Заедно с кметствата на засегнатите населени места се съставя график и се прави необходимата обработка. Едно от най-важните неща, които трябва да знаят стопаните, е че трябва да избягват пашата на животните от 18,00 до 7,00-8,00 часа сутринта, докато е активният летеж на насекомите. При констатиране или съмнение за заболяло животно трябва да се обръщат към ветеринарните лекари по места, за да започне своевременно лечение. Към този момент в Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив не са получавани сигнали за нарушения на забраната за превози на животни.

Имахме среща с представители на МВР. Работим съвместно с тях. Те са запознати с плана на действие. Оказват ни съдействие по места. Такива сигнали нито от тях, нито от някъде другаде сме получавали. КАТ – Пътна полиция също са запознати с това, за което трябва да се съблюдава. През следващите дни се очаква захлаждане, при което комарите не би трябвало да се развиват така, така че прогнозата е благоприятна, посочи той.

Днес или най-късно утре се очаква Европейският съюз да разреши у нас да започне ваксинасия на животните. В момента, в който се получи, се поръчват ваксините и започваме поголовно ваксиниране на всички животни. Днес се очакват и препарати, които ще бъдат раздадени на животновъдите в областта, така че те ще бъдат обезпечени с такива препарати за отблъскване на насекомите и за лекуване, заяви още Петков, съобщава Фокус.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов