Избрани Новини

Избират "Царица на лютеницата” в Куртово Конаре

Животът

03-09-2014, 14:15

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Местни майсторки ще бъркат доматена супа и лютеница от куртовска капия

Тридневен  Фестивал на чушките и доматите, традиционните храни и занаятите организират за шести път от кметството на село Куртово Конаре идната събота и неделя.  

На 12, 13 и 14 септември селото  ще посрещне тълпата от местни, бивши местни и съвсем външни хора, която се стичат по традиция за фестивала, съобщи основния виновник за организацията - Емилия Шушарова, секретар на читалище „Любен Каравелов“ в селото.

В събота – на 13 септември сутринта местни майсторки ще започнат печенето и беленето на чушките, необходими за приготвянето на местния специалитет. В 12 часа на площада в голям казан ще бъде сложена и прочутата куртовска доматена супа. За целта вече са осигурени близо 50 кг добре зрели домати и още толкова чушки от прочутия местен сорт „Куртовска капия”.

Малко по-късно лютеницата ще бъде раздадена намазана на филийка на гостите на площада. По същото време жури ще дегустира домашно приготвената лютеница на местни домакини и ще избере „Царица на лютеницата”. За целта всички участнички трябва да занесат като мостра по едно бурканче-собствено производство.

В програмата на феста са предвидени още карвинг демонстрации, конкурси за най-голям домат и чушка, изработване на кукли от плодове и зеленчуци. Пред сградата на читалището в Куртово Конаре ще бъде издигната сцена, на която ще се надиграват фолклорни и танцови състави. Ще бъдат връчени и наградите за най-голям домат, най-голям жълт, зелен или червен пипер, както и за най-вкусни домашни консерви от зеленчуци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов