Избрани Новини

Изложба пази духа на Русе

Над 30 автори се включиха с фотоси на дунавския град

80 снимки на 33-ма автори, участници във фотоконкурса  „Запази духа на Русе“ са подредени в изложба, която беше открита в Кафе-библиотека ВН. Фотосите преминаха успешно първия етап на конкурса. Негови организатори са Дружеството на журналистите в Русе към СБЖ, ОП „Русе арт“, Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ и Кафе - библиотека ВН. Изложбата беше открита от Габриела Стефанова, председател на Дружеството на журналистите в Русе, зам.- кмета по европейско развитие в Община Русе и председател на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ д-р Страхил Карапчански и Диана Ковачева от Клуба на дейците на културата.

Сред номинираните фотоси има творби както на професионалисти, така и на любители, на различна възраст. В снимките журито е видяло истинско майсторство, добри находки, нестандартен и честен поглед, творби, които карат да се замислим къде е духът на Русе, съществува ли още, умеем ли да откриваме неговите съвременни превъплъщения.
„Журито прецени, че фотосите си заслужават да бъдат предложени на вниманието на публиката, за да поощри смелостта и амбицията  на техните автори. Голямата си част са млади хора, които тепърва прохождат във фотографското изкуство.“, каза при откриване на изложбата Габриела Стефанова, член на журито и председател на Дружеството на журналистите в Русе.

„Изключително сме доволни от проявения интерес към конкурса, за нас е важно, че тази толкова актуална тема за духа на града, намери отзвук и затова смятаме, че събитието си заслужава да стане ежегодно“, каза по време на откриването зам.-кметът д-р Страхил Карапчански.

Освен в Кафе-библиотека ВН номинираните творби могат да се видят и на сайта на фондация „Русе-град на свободния дух“ - www.free-spirit-city.eu. Там до 30 септември русенци ще могат да гласуват за предпочитаните от тях автори онлайн.

По инициатива на домакините на изложбата в Кафе-библиотека ВН ще бъде сложена и урна, така че тези, които не ползват интернет, също да могат да упражнят своя вот. Победителите в конкурса ще бъдат определени съобразно броя на събраните гласове. Организаторите предупреждават, че при опити за манипулации при гласуването, авторите ще бъдат дисквалифицирани.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов