Избрани Новини

Уволниха управителя на ВиК-Благоевград

Мястото като управител на най-голямото водно дружество в Югозападна България заема инж. Росица Димитрова

От днес инж. Петър Тунев не е управител на ВиК-Благоевград, информира e79. Заповедта за уволнението му е подписана в късния следобед вчера от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство Екатерина Захариева. Мястото на Тунев като управител на най-голямото водно дружество в Югозападна България заема инж. Росица Димитрова.

Отстраняването на Петър Тунев от ръководния пост се очакваше, тъй като през последната една година името му бе замесено в поредица от скандали. От противозаконно участие във фирми и съответно конфликт на интереси със заеманата длъжност, през назначаване на хора, сред които и собствения му син, без провеждане на конкурси, до обвинения в корупционни схеми, облагодетелстващи различни фирми, близки до партийни централи и опити за източване на дружеството. Сигнали в прокуратурата и Министерството на регионалното развитие и обвинения в корупция срещу Тунев внесоха и бивши служители на ВиК, според които с неговото знание и благословия хотели в Банско плащат минимални сметки за вода, които също ощетяват дружеството сериозно.

През последните няколко месеца инж. Петър Тунев влезе в конфликт и с кметското ръководство на Благоевград заради системно неизпълнявани задължения към общината. Факт е, че години наред ВиК-Благоевград не прави никакви инвестиции във водоснабдителната и канализационната мрежа на общината, отделно от това авариите са ежедневие, както и разкопаването на улици и нарушаването на новоасфалтирани пътни настилки.

С действията си преди месеци Тунев загуби и политическата подкрепа на доскоро управлявалите от БСП след като по време на евроизборите през месец май демонстрира близки отношения с АБВ и без конкурс започна да назначава активисти на формацията.

Със своя заповед от вчера министър Екатерина Захариева е назначила за управител на ВиК-Благоевград бившата заместничка на Тунев инж. Росица Димитрова. Тя бе отстранена от Петър Тунев преди повече от година след като в нейно лице довчерашният управител видя заплаха за поста си. При уволнението й Тунев визира необходимост от промяна в структурата на дружеството, но истината е, че инж. Димитрова бе уволнена по политически причини и заради пристрастията и към партия ГЕРБ. Факт е, че уволнението й се случи веднага след като от ГЕРБ сигнализираха за нарушения в работата на Петър Тунев и с редица протести поискаха неговото отстраняване. През последната една година Росица Димитрова работеше като главен експерт „Екология“ в община Благоевград.

Очаква се във ВиК-Благоевград да бъде извършен одит на дейността, който да покаже пропуските в досегашното управление на дружеството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов