Избрани Новини

Пушки и пищови ще гърмят на 6-ти септември в град Съединение

Животът

04-09-2014, 11:16

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

С възстановка на историческите събития, народни борби и веселия отбелязват празника

Народни борби и възстановка на Съединението готвят за празника на града в Съединение, съобщиха от общинската администрация.

Програмата започва още предния ден. На 5 септември от 9,30 часа започва тържествената сесия на Общинския съвет. В 10,30 часа на централния площад ще има „Детско утро” . За 15 часа са насрочени Народни борби, които ще се проведат на градския стадион. В тях ще участват млади момчета от района, има определен и награден фонд. В 19,30 часа ще се състои панихида, посветена на голямоконарци, които са участници в Съединението. В 20,20 часа ще бъде изнесено знамето на голямоконарската чета от музейната сбирка и ще се проведе литийно шествие на площад „Съединение”.

Кулминацията на празника ще бъде в 20,30 часа, когато ще се въпроизведат моменти от Съединението на Княжество България и Източна Румелия преди 129 години.

Именно в село Голямо Конаре, обявено през 1968 година за град Съединение се е случило голямото събитие преди 129 години. Подготвена е пищна заря.

„Това е събитие, с което се гордеем от дръзкия подвиг на нашите предци и благодарение на тяхната вяра в идеята и саможертва, България е това, което е днес териториално”, коментира кметът на Съединение Георги Руменов. Вечерта на 5 септември празникът ще продължи с народни хора.

От 9,30 часа на 6 септември ще бъде даден старта на 38-я Международен мемориален маратон, където маратонците ще изминат 22 километра от Съединение до Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов