Избрани Новини

Петричко НПО спъва изграждането на депо за отпадъци в Благоевград

Ще има ли Благоевград депо за твърди битови отпадъци?

Неправителствена организация, със седалище в Петрич, обжалва процедурите по ОВОС, свързани с изграждането на депо за твърди битови отпадъци в община Благоевград. Тази жалба блокира дейностите по проект, разработван през последните 2 години и половина. Жалбата със сигурност ще бъде отхвърлена, но се губят още 5-6 месеца. Това съобщи кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов във връзка с проекта за изграждане на депо край Бучино, който в началото на годината беше одобрен от екоминистерството, оценката на доклада за въздействие върху околната среда също беше положителна, но в последствие дейностите бяха замразени.
„На последния доклад на ОВОЗ-а, който е междуведомствен, имаше представители, включително и на „зелените” организации, казаха – да, съгласни сме, подкрепяме и в последния ден, в последния час е постъпила жалба. Това блокира по нататъшните стъпки, а иначе за две години и половина общината придвижи нещата от регистрация на дружество до дето се казва на стъпка от разрешително за строеж”, каза д-р Атанас Камбитов.

Междувременно санкциите, които налага ЕС за отпадъците на благоевградчани нарастват. Изчисленията на специалистите показват, че отчисленията догодина биха достигнали до 44 лева за тон отпадъци, ако общините не изпълнят европейските изисквания, съобщи Е-79.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов