Избрани Новини

Внимание- животни на пътя!

Кметът на Разлог Красимир Герчев: "Налагат се промени в нормативната уредба!"

Оставени без надзор животни излизат внезапно по пътищата край Разлог и предизвикват катастрофи. За това алармираха шофьори от общината. Те настояват за по-строги санкции за собствениците на безпризорни домашни четириноги, съобщава standartnews.

Живите капани дебнат водачите почти навсякъде по шосетата в региона. Проблемът е, че животните са на паша до самите пътни участъци. Навътре в полето почти всичко е засято със земеделски култури и затова крави, коне и овце пасат до шосетата. Често с тях няма пастири и животните изскачат на пътя. Най-опасни са завоите, където няма видимост, както и тези места, които са обрасли с храсти и дървета.

„Положението вече не се търпи. Не се вземат никакви мерки нито от общината, нито от полицията. Нека се поставят пътни знаци, които да ограничават скоростта и да предупреждават за опасността от животни на пътя. А на собствениците им да се увеличат наказанията", твърди Петър Наков от разложкото село Бачево. Според него и останалите шофьори вярват, че с въвеждането на по-строги санкции  за животновъдите ще се ограничат пътните произшествия с четириноги в района.

„Най-опасни са безстопанствените коне, които понякога минават през шосето в галоп и няма никакъв шанс за шофьорите да реагират и да избегнат сблъсъка. Такива инциденти стават почти всеки ден, крайно време е да се вземат необходимите мерки, за да не се стигне до човешки жертви", допълва Петър Наков.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев призна за проблема. „Налагат се промени в самата нормативна уредба. Има пропуски в цялата система – кой контролира, кой санкционира. Наши служители хващат безпризорни животни, но няма как да докажем чии са, тъй като не са маркирани. Всички животновъди са предупредени да не оставят без надзор животните си, но много от тях не спазват разпоредбите", каза градоначалникът.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов