Избрани Новини

Обявиха оранжев код за река Марица

Животът

07-09-2014, 17:37

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дига на р.Марица се скъса, нивото при Свиленград е 4 метра, евакуират хора!

Притоците в целия регион също с опасност от преливане

Националният институт по метеорология и хидрология предупреди за опасност от преливащи реки. В следващото денонощие заради повишената почвена влага и продължилите и тази нощ валежи, макар и в по-малко количество, се очаква да продължи покачването на водните нива на много от реките.

Река Марица също е сред опасните и то по цялото й корито,  а особено по притоците й - реките Тополница, Луда Яна, Пясъчник, Стряма, Стара река (Пещерска), Въча, Първенецка, Чепеларска, Черкезица, Мечка, Каялийска, Банска, Харманлийска.

От системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код - „Риск за тревога" на река Сазлийка при Гълъбово.

Според сводката на МОСВ река Марица е с повишен отток по цялото си протежение.
Нивата в основното течение на р. Марица остават под критичните за преливане но тенденцията при Свиленград е към покачване и достигане до 1300 м3/сек и ниво 400 см на 7.09.2014 г.
Към настоящия момент, ниво на река Марица при Свиленград – 230 см – повишение с 60 см от вчера вечерта. При Димитровград и Любимец е регистриран лек спад.
Скъсана дига на река Сазлийка е в землищата на Калугерово, Пясъчево и Навъсен.
Сазлийка прелива и при моста водещ към Свирково, Дряново, Тенево.
Река Стрелчанска Луда Яна е с повишен отток, вследствие на падналите валежи на територията на община Стрелча, част от водите се отвеждат към язовир Пясъчник, а другата част се влива в река Марица. Повечето от реките в басейна на река Марица регистрират повишение в нивата си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов