Избрани Новини

Вкарват трупове от Румъния!?

Погребение у нас прикрива убийство в чужбина

Погребение у нас може да прикрие убийство в чужбина, научи вестник „Всеки ден". Уловката е напълно законна, обясняват юристи. Ако смъртният акт е издаден в чужда държава, а погребението е станало у нас, проверката на мъртвеца е на практика невъзможна. Схемата действа във Видин и Русе, а труповете се прекарват най-често от Румъния.

 Проблемът е сериозен, алармираха юристи. Те обясниха, че при всяко погребение у нас се изисква задължително представянето на смъртния акт на починалия. Той служи за идентификация на трупа. При показването на смъртен акт, издаден в Румъния или друга държава, обаче проверката и разпознаването на починалия са невъзможни, пише "Всеки ден".

 Това означава, че чрез погребение у нас може да се прикрие убийство в чужбина, защото полицията не може да провери дали мъртвецът съответства на лицето, посочено в смъртния акт от Румъния, допълниха те. Въпреки тази опасност правна пречка за погребването на чужденец у нас в гроб, купен от българин, няма, защото България и Румъния са част от ЕС и имат почти еднакво законодателство.

 Проверка на „Всеки ден" показа, че през последните 5-6 години румънци масово се ориентират към Видин и Русе като място, където да намерят вечен покой. Причината за това явление са десеторно по-ниските цени на гробищните парцели у нас. За явлението способства и силната безработица в двата крайдунавски града.

 

Схемата, по която се действа, е следната: когато някой румънец почине, близките му веднага пристигат в Русе или Видин, за да намерят постоянен жител на града, на чието име да се купи парцелът. Покупката на гроб в българските градове излиза 10 пъти по-евтино от тези в Румъния. За „услугата" пък русенецът и видинчанинът, на чието име се води гробът, получават средно около 100 евро.

 При траурните церемонии румънците масово използват и български погребални услуги. У нас се приготвят и храните за помена, но за самото опело румънците често водят техни свещеници, обясниха запознати. Северните ни съседи буквално окупираха и магазините във Видин и Русе. Румънците масово изкупуват родното сирене, боза, кисело мляко, колбаси, замразени меса и други храни, които са в пъти по-евтини от техните. Цените на услугите у нас също са в пъти по-ниски. Затова все по-често северните ни съседи отскачат отсам Дунав, за да отидат на фризьор, козметик или зъболекар. Евтини остават и цените на туристическите услуги у нас.

 Освен това от години насам румънците организират тържествата си в България. Доста често във Видин и Русе се провеждат и сватбените тържества на северните ни съседи. Дрехите и артикулите за сватбата също се купуват от България. Съседите ни вече регистрират и колите си у нас. За целта автомобилът се записва на името на някой българин, който й плаща данъците у нас. Той изготвя пълномощно при някой нотариус, с което предоставя автомобила за ползване на определен румънец. За тази „услуга" българинът получава по 300 евро годишно на кола. Причината да не регистрират колите си в Румъния са непосилно високите данъци там.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов