Избрани Новини

Изборите изместиха почитта към цар Самуил

Кулминацията на отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил ще е в Петрич на 9 октомври

Кулминацията на отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил ще е в Петрич на 9 октомври, а не на датата на неговата кончина – 6 октомври. Причината за отлагането на събитието са предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

„Всичко е съгласувано с Националния комитет, който бе сформиран специално за отбелязването на тази кръгла годишнина. Вярвам, че в града ни ще дойдат много гости не само от страната, но и от чужбина", заяви кметът на Петрич Вельо Илиев, цитиран от "Стандарт".

Международната научна конференция в заседателната зала на общината ще започне на 9 октомври от 09,30 ч. и ще приключи в 14,00 ч. Организатори са общината, Българската академия на науките и Македонският научен институт. Историческият спектакъл „Неослепена памет" ще се играе в 18,00 ч. в Националния парк - музей "Самуилова крепост". В проявата ще участват Ансамбъл „Пирин", актьори от Драматичен театър „Никола Вапцаров" - Благоевград, ученици и самодейци от община Петрич. Премиерата на филма „1014 – последната година на цар Самуил" е на следващия ден, пак от 18,00 ч., в заседателната зала на кметството в южния град.

Община Петрич отбеляза и 1000 години от Беласишката битка между войските на българския цар Самуил и византийския император Василий II. На 29 юли 1014 г. ромеите разбиват българите, пленените наши воини са ослепени, като на всеки 100 оставят по един едноок водач. При вида им Самуил получава инфаркт и умира на 6 октомври същата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)