Избрани Новини

Черквата "Свети Георги" в Разлог се нуждае от ремонт

180- годишната черква ще бъде съсипана от времето и влагата

Времето и влагата могат да унищожат най-старата църква „Свети Георги" в Разлог, съобщава standartnews. 180-годишният храм се намира в гробищния парк на града и се нуждае от спешен ремонт. Светата обител е построена през далечната 1834 г. Тя е вкопана в земята, тъй като такива били изискванията за православните храмове по време на турското робство.

„Проблемът е, че в северната част на църквата пробива вода и подкопава основите й. Трябва да се изгради предпазна бетонна стена, за да спрем тази влага, която съсипва икони, иконопис и постройка. Най-належащ обаче е ремонтът на дървената камбанария. При биене на камбаната, тя цялата се клати, може да рухне и да се пребием", твърди архиерейският наместник на Разлог отец Янко Русков.

Затова Инициативен комитет от свещеници и миряни поде дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на камбанарията и за ремонт на църквата. Те са категорични, че този паметник на духовността, добродетелността и щедростта на предците им трябва да бъде запазен за поколенията. Дирекцията по вероизповедания е отпуснала 5000 лева за начинанието, но ще са необходими поне 20 000 лева само за поправката на камбанарията и за проекта. "Вярвам, че с помощта на хората в Разлог ще съберем нужната сума", допълва отец Янко Русков.


 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов