Избрани Новини

Банско домакинства Европейски форум на планинските общини и региони

Асоциацията за развитие на планинските общини в Република България (АРПОРБ) ще бъде домакин на Европейски форум на планинските общини и региони, който ще се проведе в периода 11-13 септември 2014 г. заедно с Общото събрание на АРПОРБ и Европейската асоциация на местни изборни представители от планински райони (АЕМ).

На 13 септември ще се проведе учредителното заседание на Мрежата на местни власти от планински райони на Балканите (БАЛМОНТЕ), която има за цел обединяването на всички планински общини от Балканите в една силна и устойчива структура, която да работи за подобряване стандарта на живот на местното население, насърчаване на младите хора да останат в родните си места в планините чрез създаване на система от стимули за професионално и личностно развитие, изграждане на капацитета на местните власти, устойчиво планинско земеделие, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство, устойчив туризъм в планините и др. Мрежата ще работи в тясно сътрудничество с европейските институции, като членовете й ще кандидатстват съвместно по различни програми, финансирани от ЕС, ще подготвят проектозакони за определянето на планинските територии като зони със специфични потребности и валоризация на техните ресурси и човешки капитал.

Във форума ще вземат участие представители на местни власти от Балканите, местни власти и организации, членуващи в АЕМ, представители на европейски институции, мрежи и асоциации, работещи в полза на планинските райони, представители на централната власт, експерти и др. Форумът ще бъде отлична възможност за споделяне на добри практики между участниците и неформални дискусии.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)