Избрани Новини

Варна си иска Аладжа манастир и Базиликата

Новините

12-09-2014, 08:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Историци с идеи за маршрути на дебаT, чакат повече круизи догодина

Министерството на културата да предостави собствеността на Римските терми, Аладжа манастир и Базиликата от държавата на община Варна. Това ще предложи шефът на Археологическия музей в морската столица проф. Валентин Плетньов на представителите на държавните институции по време на днешната дискусия, на която ще се начертаят маршрути "Чудесата на Варна". "Стандарт" събира на една маса зам.-министри, кметове, историци, археолози, директори на музеи, представители на туристически бранш, които ще обсъждат какви пакети с културно-исторически обекти да се предлагат на богатите чужденци, които пристигат във Варна с круизи. Домакин на дебата "Круизите - нови възможности за морски и културно-исторически туризъм" е кметът на Варна Иван Портних.

Проф. Плетньов ще очертае пътя на "Виа понтика 2" - от Римските терми в града през манастирите Караач Теке и в Джанавара, крепостта в Шкорпиловци, на нос Св. Атанас в Бяла и др. Той ще настоява отново за финансиране на идейно-техническите проекти на археологическите обекти в региона, за да са готови и да кандидатстват по международните програми.

Учените ще пледират за превръщането на Варненския халколитен некропол в посетителски център за туристи и включването му в списъка на световното културно наследство на Юнеско. Там е открито най-старото обработено злато в света, по-старо от фараонските накити в Египет. Археолозите направиха вече връзка между най-старото злато на света и най-стария солодобив в най-древния град на Европа - Провадия. Хората, замогнали се навремето от първите пари - солта, са натрупали след това и жълтото имане, казва проф. Веселин Николов, ръководител на обекта Провадия - Солницата, посочвайки атрактивния маршрут за туроператори и туристите.

Tази година се отчитат рекорден брой круизни кораби, пристигнали у нас. Те спират на пристанищата във Варна, Бургас и Несебър заради кризата в Украйна. Прогнозите за пристигащи пътнически кораби са още по-оптимистични със заявки отсега и за следващата 2015 г.

Тази година приходите на Археологическия музей във Варна от посещения ще бъдат с 1/3 повече в сравнение с м.г. Общо туристите, разгледали културно-историческите забележителности в морската ни столица и региона, са близо 200 000, като голяма част от тях са слезли от круизни кораби. За сравнение миналата година те са били едва 130 000 нашенци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов