Избрани Новини

Уникална изложба, посветена на годишнината от смъртта на цар Самуил, на гости в Симитли

Уникална изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, ще видят жителите в симитлийска община

От 15 до 19 септември  в училище “Св.Св. Кирил и Методий”  Симитли децата могат да разгледат подредените постери, които разказват за живота и великото дело на родния владетел. От 22 до 24 септември изложбата пък ще гостува  в училище “Св.Св. Кирил и Методий”с. Крупник,  от 25 до 27 септември  в училището в СОУ “П. Хилендарски” с. Долно Осеново и  от 28 до 30 септември  в Изложбената зала на читалище “Св. Климент  Охридски”  в Симитли. Община Симитли стана партньор и даде съгласието си изложбата да посети общината до края на септември, като част от празненствата по повод 1000 години от кончината на българския цар Самуил.
От 1 до 6 юни 2014 година се проведе Национална студентска експедиция “По местата на Самуиловата държава” под патронажа на Българската академия на науките.
Експедицията посети градове и места, свързани с цар Самуил и последните години на Първото българско царство в днешните Република България, Република Гърция, Бивша Югославска Република Македония и Република Албания. Изложбата е подготвена от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и от Центъра за славянско – византийски проучвания. Тя е част от събитията, с които страната ни ще отбележи 1000-годишнината от смъртта на българския владетел Самуил.
Над 590 000 лв. бяха отпуснати от правителството за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Със сумата ще разполагат БАН и Министерството на отбраната, които ще бъдат организатори на програмата за отбелязване на годишнината.
Министерството на отбраната е получило 9800 лв., които да бъдат използвани за преместването на паметника на цар Самуил в центъра на Кресна, който в момента се намира на входа на закритото военно поделение в града. Годишнината ще бъде почетена от 18 събития през годината, сред които международна конференция, изложби, концерт и издаване на юбилейни книги.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)