Избрани Новини

Росен Плевнелиев: За нас, българите, началото на новата учебна година е важно събитие

Президентът беше специален гост на Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“

Президентът Росен Плевнелиев, бивш възпитаник на Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“, беше специален гост на тържественото откриване новата учебна година.

Той се обърна към всички присъстващи ученици, родители и учители с думите: „По добра традиция и с особен трепет и почит днес българският народ пристъпва прага на своето училище. За нас, българите, началото на новата учебна година е важно събитие. Образованието на децата е било и ще бъде осъзната ценност за целия български народ. „Мъртва е без книжнина човешката душа“, такъв завет ни е оставил преди повече от 1150 години Константин Кирил Философ. И до днес, поколение след поколение, ние следваме тоя завет и не забравяме мъдростта на своите учители. И аз съм сигурен, че и вие, младите хора, ще я предавате на следващите поколения. Нека да си спомним ентусиазма и на първите просветители, на книжовните дейци във време, когато във всяко училище е имало надпис “Чрез просвета- за България.“ Убеден съм, че този завет ще пазим и следваме и през следващите години.

Вече повече от 40 г. Природо-математическата гимназия в Благоевград е водещо учебно заведение в региона. Тук младите хора получават и знания, и умения как да се реализират в живота. Вярвам, че със знанията, които получавате от Природо-математическата гимназия, ще бъдете готови да посрещнете предизвикателствата на нашето време.

Поклон и пред учителите! Вие сте се посветили на най-благородната професия- да отворите очите на младите и да им покажете нови хоризонти и как да работят всеки ден, час по час, за бъдещето на България. Искам да споделя огромната си благодарност, че ми дадохте възможност да бъде днес тук, на първия учебен ден в любимото си родно училище заедно с вас. Да прекрачим прага и открием новата учебна година. Безспорно за всички нас, които сме завършили ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, нашето обучение тук е в основата на всичко, което ние постигаме като личности. Няма да скрия, че ПМГ ни формира, даде ни посоката и откри този хоризонт, който следваме“.

На тържественото откриване на новата учебна година в гимназията присъстваха още Димитър Димитров- областен управител на Благоевград, Валери Смиленов- зам.-кмет на Община Благоевград, представители на Регионалния инспекторат по образование, бивши и настоящи учители, ученици и родители.

Церемонията започна с посрещане на знамето на гимназията и водосвет за здраве, отслужен от Негово високо преосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от митрополията.

Президентът Росен Плевнелиев връчи национален диплом №1 на завършилия тази година гимназията Ивайло Димитров за неговите успехи на различни национални и международни олимпиади. Тази диплома се връчва за първи път в България.

Президентът се срещна и с бившите си преподаватели, на които честити новата учебна година, като им благодари за грижите и усилията през годините. След това разгледа компютърните зали и учебните кабинети, в които учат учениците. Срещна се и с учителския колектив в учителската стая, като им пожела успешна нова учебна година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов