Избрани Новини

Сменят строител на АМ "Струма"

Сменят строител на АМ "Струма" в участъка между Сандански и Кулата

Гръцката фирма „Актор“, която изгражда участъка от магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, може да бъде отстранена от обекта.

Даден е последен срок, до който фирмата трябва да покаже мобилизация и да свърши обекта - 15 октомври т. г. Това е резултатът от двуседмични преговори с компанията, съобщи за „Труд“ председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

Последните проверки на място показаха, че фирмата почти не работи по участъка, тъй като има претенции за допълнителни плащания за около 35 млн. лв., за участък, чиято цена по оферта е 56 млн. лв. В края на август компанията бе заплашена от транспортния министър Николина Ангелкова и от ръководството на АПИ с разваляне на договора, ако не навакса графика.

„Докато преговаряхме, те показаха все пак някаква мобилизация, но с твърде малки темпове“, каза Лазаров.

Така става почти невъзможно обектът да приключи до 15 октомври. След тази дата АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да приключи отсечката.

Според правилата на договора „Актор“ ще получи заплащане само за обема работа, която е извършила до 15 октомври. Фирмата вече е усвоила 27 млн. лв., като е свършила около 55% от работата. Основните й претенции са за компенсиране на несъществуващи в проекта инженерни мрежи, които се е наложило да премести.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)