Избрани Новини

Насъщният поскъпва с 2 %?

Ако цената на тока за повиши с 10%, то и цената на хляба ще поскъпне с 1% или 2%

Към момента никой не може да даде точна прогнозна стойност, каза Димитър Бакалов, хлебопроизводител от Пиринския регион, цитиран от „Фокус“.

По думите му поскъпването на тока ще окаже влияние и върху цената на брашното. „В такъв случай се очаква и поскъпване на брашното, тъй като мелниците работят с ток. Като се повиши цената на брашното, тогава се очаква поскъпване на всички останали звена по веригата. Към момента не може да се каже нищо конкретно”, категоричен е Бакалов.

Той отказа да посочи прогнозна стойност на хляба, тъй като все още има твърде много неизвестни, които предстои да станат ясни в близкия месец. Хлебопроизводителят бе категоричен, че реколтата тази година е добра, въпреки проливните наводнения и бедствената ситуация в Североизточна България.

„Реколтата тази година е добра. На България са и необходими 1.5 млн. тона пшеница за изхранване на държавата, а към момента са произведени около 5.5 млн. тона, което означава, че около 4 млн. тона ще се изнесат навън. Наводненията в Североизточна България са засегнали една много малка част, която ще остане за животновъдството”, каза Димитър Бакалов.

Той коментира, че единственият проблем, който може да възникне в скоро време е свързан с повишаване цената на тока, която неминуемо ще повиши брашното, следователно и хляба.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)