Избрани Новини

Хайде на събор "Краище"!

Започна традиционният международен събор в село Бобешино

И тази година в село Бобешино (Кюстендилско) се провежда традиционният международен събор "Краище". Събитието се организира от общината и отдел "Култура и духовно развитие"- Кюстендил. Партньори на община Кюстендил са община Босилеград, Сърбия и община Крива Паланка, Македония. Събитието започна с водосвет за здраве от сръбски и български свещеници в 12 часа днес, 22-ри септември. Националните знамена на България, Сърбия и Македония се издигнаха за пореден път в двора на църквата "Свети Йоан Кръстител", която се намира на самата българо- сръбска граница.Празникът продължава с богата музикално- танцова програма. Над 1000 души от трите съседни държави се събират на браздата край кюстендилското село Бобешино. И тази година  от общината са организирали и транспорт за всички желаещи да посетят събора - возенето е на цената на билета, но за сметка на това има безплатен курбан.
През 1920 година, съгласно Ньойският договор, граничната бразда минава през храма, но след намесата на местното население, тя е преместена на няколко метра от черквата.
Някои идват за първи път, от любопитство, за други меджународната среща вече е традиция. Роднини и приятели от трите съседни държави, разделени от размирната балканска история, но запазили българското си самосъзнание се събират в Бобешино по традиция всяка година на днешния празник. Инициативата е на община Кюстендил от времето на управление на кмета д-р Людмил Стоянов.
Местните власти от „трите страни на границата” работят за задълбочаване на трансграничното сътрудничество и за заличаване на административната подялба на балканските народи. Припомняме, че за извършване на търговия по граничната бразда е необходимо специално разрешително, което се издава само от община Кюстендил
Село Бобешино се намира в Чудинската планина. През него са минавали т.нар. "Железарски пат" и "Борнарски пат", които през средновековието са свързвали областта с Кюстендил и Крива паланка. Най-старото писмено сведение за селото е от 1866 г., тогава то е имало 38 домакинства и 322 жители.
Черквата "Свети Йоан Кръстител" в Бобешино е построена е през 1886 г. Намира се на самата българо- сръбска граница, над селото. През 1920 г., съгласно Ньойският договор, границата минава през самия храм, но след намесата на местното население, международната комисия се съгласява и тя е прокарана на няколко метра от черквата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов