Избрани Новини

Фотоизложба откриват в Кюстендил днес

"Македония- спомени от Бялото море" ще гостува до края на октомври

Във връзка с Националния празник на България, 22 септември – Обявяване на независимостта на България, и Европейските дни на наследството, Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” - Кюстендил и Сдружение „Бело море” – Солун, организират фотоизложба, посветена на българите в Беломорска Македония.

„Македония – спомени от Белото море” е фотоизложба на сдружение „Бело море”, чиито учредители Елисавета Занешева, Тодор Георгиев и Радослав Христосков със своите фотографии представят следите от хилядолетното българско присъствие в Беломорска Македония.

От обектива на авторите излизат история, култура, природни красоти, вплетени в съвремието на 2009 и 2010 година. Показани са икони, стенописи, църкви, училщни сгради, надгробни паметници, оцелели въпреки унищожението на всичко българско в този край.

Някои от църквите са действащи и днес, но с напълно променена самоличност, други са превърнати в руини, в които фреските са покрити с мазилка и пластове вар, надписите на български са заличени. Тези "паметници на културата" са недостъпни и оставени на саморазрушение.

Авторите на изложбата са успели да заснемат изключително рядко срещаните изображения на светите Седмочисленици (Костурско), както и икони с надписи на български език (Костурско, Преспанско и Драмско, Солунско, Серско), надгробни паметници, върху които имената на покойниците са подменени или заличени (Преспаснко).

Изложбата ще гостува в къща музей „Димитър Пешев” до края на октомври 2014 г. Официалното откриване е днес, 19 септември, от 16 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов