Избрани Новини

Енергийните помощи = увеличението на цената на тока

Това заяви вицепремиерът Йордан Христосков в Благоевград

Енергийните помощи ще са равни на увеличението на цената на тока. Очакваният дефицит в бюджета на социалното министерство до края на годината е около 50 милиона лева, каза Йордан Христосков в Благоевград . Той изрази надежда, че следващият парламент ще гарантира тази сума.

Все още не се знае конкретната сума, която ще е необходима за компенсиране увеличението на цената на електроенергията, каза министър Христосков, но гарантира, че  енергийните помощи ще са равни на  увеличението:

На бюджета на министерството това ще коства, в зависимост от увеличението, ако например е със 7% - това е числото, което най-често се споменава - около 5 млн. лв. допълнителна сума.

Вицепремиерът уточни, че хората, получили енергийни помощи за ноември и декември, ще бъдат компенсирани с разликата при  корекция на стойността , която сега е близо 66 лева, в началото на идната година. Индексацията на пенсиите от месец юли няма да се отрази на  базата за енергийно подпомагане.

Около 10 милиона лева са необходими за  реализация на  програма  "Сигурност", насочена в помощ на МВР и  местните власти, и младежката програма за заетост, която ще осигури работа на над 8000 младежи, каза още  Йордан  Христосков,  който  се срещна с областните управители на Благоевград и Кюстендил и регионалните директори на  агенциите към социалното министерство, съобщи БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов