Избрани Новини

Църквата "Св. 40 мъченици", пази спомени за обявяването на независимостта на България

Църквата е построена и стенописана по волята на българския цар Иван Асен ІІ в чест на голямата му победа над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г

Църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново е един от най-известните храмове в България, построен и стенописан по волята на българския цар Иван Асен ІІ в чест на голямата му победа над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г. В средата на ХІІІ в. около храма се създава “царски манастир” – Великата лавра. При по-късните преустройства са изградени странични галерии и монументален притвор, а около храма се оформя голям некропол.

Знаменитата търновска църква е център на редица важни събития. В нея се намират едни от най-емблематичните паметници на българската историческа памет – колоните на хан Омуртаг (815 – 831) и на самия цар Иван Асен ІІ с известните надписи върху тях. Използвана е една колона и от времето на хан Крум (803 – 814). При археологически проучвания, проведени в манастирския комплекс, са разкрити гробовете на редица видни личности от Средновековието. На-голям сред тях буди този на българския цар Калоян, починал при обсадата на Солун през 1207 г. След смъртта му българските войски пренасят тържествено тялото на владетеля в столицата, където той е погребан с държавни почести.

Предполага се, че в църквата е бил гробът и на друг от най-великите български царе – този на Иван Асен ІІ. В църквата “Св. 40 мъченици” са се пазели мощите на св. Иларион Мъгленски. Този български светец и чудотворец е роден в Охрид в началото на ХІІ в. След като получава добро образование, става игумен на някои от големите манастири около Охрид. Заради големия си авторитет към 1140 г. е назначен за епископ на българския град Мъглен. Прославя се като един от най-ревностните защитници на православието от еретическите учения. През 1206 г. мощите му са пренесени в Търново от цар Калоян. След завладяването на столица от турците през 1393 г. те са отнесени в Северна Македония от владетеля на Велбъжд Константин Деянов.

В храма са се съхранявали и мощите на св. Сава Сръбски. Делото на неговия живот е учредяването на самостоятелната Сръбска архиепископия (1219 г.). На връщане от дипломатическа мисия в Светите места на Близкия изток той гостува на българския цар Иван Асен ІІ. Тук го застига и смъртта му на 14 януари 1236 г. Погребан е в църквата “Св. 40 мъченици”. Впоследствие мощите му са пренесени в Сърбия, но гробът му продължава и след това да е обект на поклонничество.

Църквата “Св. 40 мъченици” е свързана с редица събития от най-новата история на България, най-важното сред които е обявяването на нейната независимост на 22 септември 1908 г., обясняват екскурзоводите към Туристическия информационен център "Царевгра Търнов".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов