Избрани Новини

Още 118 гласоподаватели в Симитлийско

118, имащи право на глас, са подали заявления в община Симитли за гласуване по настоящ адрес

Те ще бъдат дописани в официалните списъци при гласуването на 5 октомври. На 20-ти септември изтече крайният срок, в който можехме да заявим желание да гласуваме по настоящ адрес, ако временното ни пребиваване е различно от постоянния адрес.

За извънредните парламентарни избори на 5 октомври, 118 заявления са постъпили в законоустановения срок в администрацията в община Симитли. Право да гласуват на място, различно от постоянния адрес, имат и лицата, служебно заети в произвеждането на изборите - членове на СИК, РИК, ЦИК, кандидат-депутати.

Иначе корекции в избирателните списъци в община Симитли не са правени. Съгласно закона, в сградите, в които се помещават секционните комисии на избори, месец и половина преди вота се обявяват предварителните списъци. Които всеки може да провери и при установени неточност да сигнализира за корекции. Не са констатирани неточности в списъците на избирателите в община Симитли, уточни главният секретар на общинска администрация Виолета Айкова, цитирана от simitli.info. В момента са обявени предварителните списъци на избирателите в село Полена, които ще гласуват за кмет на кметство на извънреден вот на 12 октомври. За кметския частичен избор в Полена срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, различен от постоянния изтича на 27 септември.

В село Полена право на глас на парламентарните избори имат 659 жители, а на частичните кметски избори – 652. Разликата в броя на имащите право на глас е заради изискването за уседналост на избирателите, който срок за уседналост делегира правото на избор.

За предсрочните парламентарни избори на 5 октомври в община Симитли ще бъде разкрита и мобилна СИК. 26 заявления са подадени в общината от жители, които желаят да упражнят правото си на глас у дома. От такова право се ползват трудно подвижни хора, с процент инвалидност, които нямат възможност дами да стигнат до изборните секции.

Мобилната секционна комисия в община Симитли е една от трите мобилни СИК, които ще работят в Благоевградски многомандатен избирателен район на 5 октомври.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)