Избрани Новини

Днес "решават съдбата" на стрелеца от Катунци

Столичанинът Никола Манчев, който бе арестуван за стрелбата по кола с момичета, остава в ареста за 72 часа

Днес районната прокуратура в Сандански ще внесе искане в съда за постоянна мярка за неотклонение. Над 100 полицаи, включително и спецчасти, бяха вдигнати на крак в района на Сандански заради 39-годишния мъж, а хората в селата Златолист и Катунци трепереха от страх, пише "24 часа". Манчев бе заловен ден след инцидента в с. Виногради. В четвъртък около 17,15 ч 20-годишните студентки Лиляна Савова и приятелката Екатерина от Гоцеделчевско запалили свещ в храма “Св. Георги” в с. Златолист, където е живяла пророчицата преподобна Стойна. На връщане по тесен черен път Лили видяла мъж в черно с пистолет в ръка. “Слизайте, защото колата ми трябва”, казал и стрелял с 9-милиметров пистолет. За щастие куршумът само леко я одраскал. Лили дала пълна газ и когато стигнала до близкото село, позвънила на тел. 112.

Акцията на спецчастите е била светкавична. Манчев не е имал време да се опомни. Заедно с него бе задържан и 22-годишен младеж от София, който бе пуснат. Преди това Манчев му се обадил да го прибере с колата си. “Хванаха го до спирката в селото. Дошъл във Виногради и потърсил вода от една жена”, разказаха хората в селото. Стрелецът бил брадясал, облечен в камуфлажни дрехи. Разпознат бил от двете момичета. Говорел спокойно и интелигентно. Бил напълно адекватен. Манчев е син на бившия ни посланик в Кувейт Ангел Манчев, който починал. Завършил Първа английска гимназия през 1994 г. Бил в школа за запасни офицери, а после – старшина школник в поделението в Горна баня. Признал, че е запален планинар. Никога не е бил военен и не е ходил на мисия в чужбина, каквито данни имало.

При обиска в колата на приятеля му били намерени дрехи, чадър, палатка, две книги и гилзи от въздушен пистолет. Пистолетът, с който е стрелял, обаче не бил намерен. Полицаите претърсили дерето, където се предполага, че е лагерувал, но и там нямало следа от оръжието. Открита била обаче найлонова торбичка, в която имало около 200 грама сух канабис. Самият Манчев категорично отрича да е стрелял по колата с момичетата. Признал, че за първи път идва в района, и се канел да заминава като доброволец в Украйна. От няколко дни обикалял по планинските пътеки между селата Хотово, Лозеница, Златолист, вечер спял в палатката си. Срещнал свой познат от казармата от с. Катунци. Мъжът бил заклал прасе и веднага го поканил на гости. Бил напълно адекватен, не е проявявал агресия.

Пред криминалистите обяснил, че е болен от рак и доскоро е бил на химиотерапия, но вече бил в ремисия. Те се свързали с майка му в столицата, която не потвърдила категорично за заболяването, но с уговорката, че от доста време не поддържат тесни контакти. Срещу Манчев е повдигнато обвинение за опит за отнемане на автомобил със заплаха. Допреди няколко години бил член на неформалната организация “Национална съпротива”, но оттам се разграничили от него, защото имал прояви, които те не одобрявали.

Преди 4 г. Манчев бе задържан заедно с други свои познати неофашисти за побой над младежи комунисти в трамвай в столицата. Освободили го, защото не се доказало участието му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)