Избрани Новини

Родители от Сандански негодуват, децата им остават без СИП

Родителите на ученици в Първо основно училище в Сандански сигнализираха, че малчуганите през тази учебна година са отрязани от часовете по свободноизбираем предмет. За да се подготвят учениците по предметите, за които се полагат държавни изпити след 4-ти клас и след 7-ми клас, ще трябва да плащат за частни уроци на преподавателите, вместо да се подготвят в часовете по СИП. Досега в училището се провеждали СИП-ове по български език, английски език, математика, химия и биология. Тази учебна година  обаче часове по СИП няма да се провеждат, пише struma.bg. От вчера родителите започнаха подписка. Ето какво казаха родителите на седмокласник: „По време на първата родителска среща класният ръководител ни заяви, че тази година няма да има час по свободноизбираем предмет. Причината била, че от РИО на МОН не са одобрени учебните планове по часовете по СИП. Казано ни бе, че проблемът с часовете по СИП е във всички училище в Сандански. За да се подготви моето дете по български език и литература, или по математика, сега аз трябва да плащам допълнително на час по 15 лева за частни уроци. Ако това е причината да плащаме, за да ни се подготвят децата извън училище, трябваше по-рано да ни уведомят. Сега какво се получава на практика, заради пропуск на някои всички родители, на които децата учат в Първо основно училище в Сандански, ще трябва да плащаме от джоба си, вместо децата ни да ползват безплатно обучение в часа по свободноизбираем предмет. Правата им като ученици са нарушени. Този, който е допуснал грешка, да си получи наказанието. Родителите започваме подписка и същата ще бъде депозирана до шефа на РИО на МОН, до кмета на общината и до председателя на Общинския съвет с искане децата ни да имат равни права с връстниците си”.

Репортер на „Струма” провери дали и в другите основни училища на територията на общината са нулеви часовете по СИП. Установи се, че във Второ основно училище с директор Евдокия Георгиев такъв проблем не съществува. „Ние сме си защитили учебния план и нашите ученици ще провеждат учебни часове по СИП и ЗИП”.

Директорът на най-голямото селско училище в Дамяница Димитър Кехайов потвърди, че в училището също са утвърдени и приети учебни часове по СИП. „Нямаме такъв проблем, тази година ще разкрием дори нов час по спорт - бадминтон”.

Във Трето основно училище също проблем със свободноизбираем предмет не съществува. Там са утвърдени плановете и са защитени, както и в Четвърто основно училище.

„Часовете по СИП са неразделна част от учебния план, категоричен бе началникът на РИО - Благоевград Огнян Соколов. За провеждането им са необходими 3 важни условия. На първо място е желанието на учениците, второ - да има квалифицирани учители, които да водят дисциплините, и на трето място - да има подходяща материална база, т.е. свободни класни стаи. Има училища, в които не са заложени часове по СИП заради липса на някои от трите условия. Най-често това е при учениците целодневна форма на обучение, които са ангажирани и сутрин, и следобед в училище, и на практика времето за СИП остава да е чак след 19.00 часа, когато са изморени след учебните занятия. Ще се запозная с жалбата на учителите и ще проверя случая”, каза Огнян Соколов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов