Избрани Новини

Росен Плевнелиев: Независимостта на България е всеки миг от нашата история

Трябва да уважаваме независимостта на другите, защото тази ценност е основополагащата в демократичното семейство, от което сме част, заяви президентът

Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към всички българи по повод 106 –та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
„Днес отбелязваме 106-годишнината от деня, в който страната ни окончателно отхвърли зависимостта си от Османската империя и едно свободно, но „васално“ княжество отхвърли договорките между Великите сили, за да покаже истинската си сила - по миролюбив и достоен начин.

„Най-сетне, който не рискува, не печели“ – думи на княз Фердинанд, които бележат решението му да подкрепи българската дипломация и правителство в усилията страната ни да се пребори за новия си статут, да защити Съединението и да утвърди мястото на България сред европейските държави. Почти два месеца по-късно - на 22 септември 1908 г., в Иван-Асеновата черква "Св. 40 мъченици" в „древната“ столица Велико Търново е обявена независимостта ни – акт, роден от копнежа на българите за самостоятелност, за напредък, акт на национално самочувствие, който показва, че нищо не може да пречупи свободолюбивия дух. А той е вкоренен здраво в българската идентичност, посочва в проздравлението си държавният глава.

Днес е български празник не просто заради изпълнената с толкова много история дата, а защото народът ни винаги е показвал решимост с чест да отстоява правата си. Независимостта на България не е само 22 септември, тя е всеки миг от нашата история до ден-днешен – заради родолюбието на предците ни, заради куража и себеотрицанието на националните ни герои, заради непримиримостта и достойнството на съвременното гражданско общество.

Изстраданата свобода и самостоятелност на българската държава са отговорност за всички ни и урок за това, че трябва да уважаваме независимостта на другите, защото ние сме част от едно  демократично семейство, в което тази ценност е основополагащата. България направи своя избор между силата на властта и силата на демократичността. И не трябва да се отклоняваме от поетия път. А с гордост да покажем, че заслужаваме мястото си сред съвременните велики сили – на демократичните държави, които не се делят на големи и малки, на бедни и богати, а са едно цяло заради стремежа да се придържат към правовия ред.
Честит празник на Независимостта, българи, завършва обръщението си президентът Росен Плевнелиев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов