Избрани Новини

Нова 10- еврова банкнота от утре

Думата "евро" е изписана и на кирилица

От утре влиза в обращение новата 10-еврова банкнота, съобщават от  Европейската централна банка.

Тя е усъвършенствани защитни знаци и  дизайнът й е обновен. На новата банкнота думата „евро” и изписана и на  кирилица. Старите копюри ще важат до изтеглянето им от Централната банка  на Европа, за което ще бъде съобщено своевременно.
Европейската  централна банка е получила потвърждение от националните централни банки  от еврозоната, че са направили всичко, което може разумно да се очаква и  което е по силите им, за да улеснят приспособяването за новата банкнота  на машините за обработка на банкноти и устройствата за проверка за  истинност в своите държави.
Новата банкнота от 10 евро е от  серията „Европа”, съобщават от Европейската централна банка, която има  редица усъвършенствани защитни механизми. Холограмата и водният знак  съдържат портрет на Европа.

Банкнотата включва и „смарагдовозелено  число”. Когато се наклони, на блестящото число се вижда ефектът на  движещата се нагоре-надолу светлина, като то също така променя цвета си  от смарагдовозелен в тъмносин. Заради тези и други защитни елементи  новата банкнота от 10 евро се проверява лесно посредством метода „пипни,  разгледай и наклони”.
Банкнотите от 10 евро  от първата серия ще продължат да се използват, за да бъдат употребени  запасите. Те ще бъдат в обращение успоредно с банкнотите от 10 евро от  серия „Европа” и постепенно ще бъдат изтегляни, докато в крайна сметка  престанат да бъдат законно платежно средство. Тази промяна в статута им  ще бъде оповестена далеч предварително.
На сайта на Европейската  централна банка има видеоматериал, в който всеки може да види новата  банкнота и да се запознае със знаците, чрез които може да я разпознае.  Видеоматериалът е на 23 езика от Европейския съюз.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов