Избрани Новини

Археолози се събират в Несебър на международен симпозиум по архиометрия

Форумът е организиран от БАН и стартира на 27 септември

Несебър ще бъде домакин на Четвъртия Балкански симпозиум по археометрия, който ще се проведе от 27 до 30 септември . Организатори на форума са Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) и Националният археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките, а съорганизатори са: Софийският университет “Св. Климент Охридски”, музей “Старинен Несебър” и Регионалният академичен център на БАН в Бургас.
Това важно за българската научна и културна общност събитие е посветено на 145-годишнината на Българската академия на науките и се провежда под егидата на областния управител на Област Бургас Павел Маринов. То ще бъде открито в 9:00 часа на 27.09.2014 г. в конферентната зала на х-л „Св. Марина“ от председателя на Организационния комитет доц. Маргарита Грозева. Гости на форума ще бъдат акад. Александър Петров, директор на ИФТТ, доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ, Николай Димитров, кмет на община Несебър и др.
Началото на BAS е поставено през 2008 г. в Македония и оттогава се провежда на всеки две години. Макар че е обявен като Балкански, симпозиумът придобива все по-широка популярност и тази година в него ще участват над 100 специалисти от целия свят. Лекторите са учени от водещи лаборатории във Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Франция, Испания, Австрия, Русия, Китай. Сред тях са Салваторе Сиано от Италия, проф. Катлин Максуини от Великобритания, проф. Елена Маринова-Волф от Белгия, проф. Роксана Радван от Румъния, проф. Севим Акюз от Турция и др.
На Четвъртия симпозиум по археометрия ще бъдат представени най-новите методи за диагностика и анализ, чрез които се получава информация за елементния и структурен състав на артефактите, за технологията на изготвянето им, суровинната база и произхода на предметите. Ще се обсъдят модерните техники за датиране, консервация и реставрация на паметниците на културното наследство.
Паралелно със симпозиума на 29 септември ще се проведе семинар за трансфер на технологии по Европейски проект ИНЕРА с изпълнител ИФТТ на тема „Аналитични инструменти и технологии за опазване на културното наследство“. В програмата на семинара се предвиждат практически демонстрации и участие в изследвания с портативни апаратури в реални условия и на място, за които паметниците на културата в Несебър и експонатите в залите на музей “Старинен Несебър” са особено подходящи.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов