Избрани Новини

Засилват контрола върху движението и търговията на коледни елхи

Повече от 4 пъти се е увеличил добивът на коледни елхи, след въвеждането на новата система за контрол

Изпълнителна агенция по горите засилва контрола върху движението и търговията с коледни елхи, информира blagoevgrad.eu. От тази година контролните пластини с индивидуални номера стават задължителни и за коледните елхи със закрита коренова система или в така наречените контейнери. Прилага се метода за маркиране от 2013 г. като пилотен проект само за отсечените коледни дръвчета.

Новият начин за контрол дава отлични резултати и доказа своята превантивност при борбата с незаконния добив и търговия с този горски продукт. Данните от проверките показват повече от 4 пъти увеличен добив на коледни елхи след въвеждането на новата система за контрол през 2013 г., което дава точна представа за нуждите на пазара и изважда от сивия сектор този продукт за търговия. Ето защо от тази есен Агенцията разширява контрола, като такива пластини ще се поставят и на коледните дръвчета със закрита коренова система. Така възможностите за незаконните практики с коледни елхи ще се ограничат до минимум.

Контролните пластини са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Номерата на пластините ще бъдат вписвани в превозните билети и впоследствие ще придружават елхите при транспортирането и съхранението им.

По този начин се засилва и гражданския контрол. Купувайки коледна елха с пластина и уникален баркод, който посочва къде е добита, потребителят може да бъде сигурен, че тя не е отсечена нелегално от гората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов