Избрани Новини

Министерството на финансите: ЕК не започва наказателна процедура, а диалог

„Българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуван отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия", посочва ведомството

Процедурата срещу България, започната от Европейската комисия заради кризата около КТБ, не е наказателна, а част от досъдебна фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, идващи от членството на страната ни в ЕС, съобщава Министерството на финансите.

По-рано в четвъртък ЕК изпрати официално уведомително писмо до България, като част от стандартния първи официален етап на процедурите за нарушение.

Финансовото министерство посочва, че целта и задачата на подобна процедура не е да „накаже" съответната държава членка, а в диалог между ЕК и страната да се установи дали и какво е нарушението на правото на ЕС, както и какви мерки да бъдат предприети и в какви срокове.

От ведомството отбелязват, че по въпроса вече са били проведени разговори с ЕК в рамките на информационната фаза, която е преди досъдебната.

В отговор до Европейската комисия българската страна е изразила готовност в случай, че бъдат констатирани несъответствия с правото на ЕС, да предприеме необходимите действия за извършване на законодателни изменения.

„Писмото, което днес е изпратено на българските власти и на което следва да се отговори до 15 октомври 2014 г., представлява Официално уведомително писмо, което е първият етап от досъдебната фаза“, съобщават от Министерство на финансите.

„Българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуван отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия, и той ще бъде осъществен синхрон в действията между Министерство на финансите, Българска народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките“, уверяват от МФ.

„Бихме искали още веднъж да уверим вложителите и инвеститорите в двете банки, както и цялата българска общественост, че Министерство на финансите полага всички възможни усилия за намиране на решение по този сложен казус”, завършва съобщението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов