Избрани Новини

Работа за младите по европейска програма

Приемат заявки от работодатели по схемата "Младежка заетост" в Русе

До 29 септември, включително, Дирекция “Бюро по труда”- Русе приема заявки от работодатели по схемата “Младежка заетост” на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.
Схемата дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления: Стажуване- работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж.
Обучение по време на работа- по време на работния процес тече и обучение на младежа по определена професия или специалност, като за целта се работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник на наетия младеж.
Работодателите заявяват работни места в ДБТ, на чиято територия се разкрива работното място. Наемането на стажанти/обучаеми лица на разкритите работни места е по трудово правоотношение на пълно работно време, за срок не по- малък от 6 месеца.
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/ обучението.
На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход  за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за годината, към която се отнася разкритото стажантско място; здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца.
Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя допълнително ще бъдат покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца.
Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя. На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за: възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната; разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца.
Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник ще бъдат поети от програмата в размер на половината от минималната работна заплата за страната.
Заявки по схемата “Младежка заетост”  се приемат в сградата на Дирекция “Бюро по труда”- Русе, ул. “Кап. лейт. Евстати Винаров” 10, етаж 2, стая 204.
Подробна информация по схемата е публикувана на официалната страница на Агенцията по заетостта /http://www.az.government.bg/pages/ophrd-2014-2020-procedura-mladezhka-zaetost/, както и на информационното табло на втория етаж в сградата на ДБТ- Русе.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов