Избрани Новини

Двудневен събор за 112 години от Горемското въстание

За празника горемчани бяха изненадани с нов площад, ремонтиран паметник, реставриран храм и богата празнична програма

Традиционно високото малешевско село на община Струмяни всяка година отдава почит на загиналите в Горемското въстание през 1902 и последвалите го събития в 1903 г. Село Гореме е един от главните въстанически центрове, активна дейност развива учителят Стоян Стаменов, войвода на местна чета, която е разбита от турците в навечерието на Илинденско-Преображенското въстание.
Признателните поколения издигнаха паметник и всяка година се събират, за да си припомнят патриотизма, родолюбието и жертвоготовността на героите.
С преклонение пред паметника на героите, станали жертва пред олтара на отечеството в името на вяра, род и родина  започнаха двудневните тържества в Гореме. Стотици жители и гости се зарадваха на реставрирания паметник и на изградения нов площад, изцяло ремонтиран и построен с общински средства, благодарение на кмета на община Струмяни Емил Илиев, информираха от пресцентъра на общината.
Празничен благослов и приветствие  отправи към стотиците жители и гости на Гореме  Негово Висопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, под чието духовно водачество се реставрира храмът „Св. Димитър” и който поднесе благодарствени грамоти на 35 дарители и спомоществуватели, първия от които – кметът на община Струмяни Емил Илиев за изключителен принос за духовно, културно и инфрастурктурно обновление на Гореме.
Площадът на селото побра над 1000 души в двете празнични вечери, а на сцената, изграден в битов стил, свириха берковски и гоцеделчевски оркестър.
„Празниците на Горемското въстание са празници на рода и принадлежността към една героична история, които са повод за гордост и добро самочувствие за всеки жител на община Струмяни. Те са почит към паметта, но и отдаване на значимото на съвременните постижения. – сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев - Тук е мястото да благодаря за отличието, но и в същото време искам да се преклоня пред духовния подвиг на един човек, вдъхновител на значителните промени в село Гореме – Негово Високопреподие архимандрит Антим. До края на годината, под неговото водачество, ще бъде осветен изцяло ремонтираният и обновен храм „Св. Димитър”, каза още кметът и пожела обновлението на селото да върне хората в него.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)